Kongo podle WHO překonalo epidemii eboly

24. 11. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Na ebolu letos zemřelo už 5459 z více než 15.300 nakažených. Nejnovější bilanci oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Od středy se počet obětí tohoto smrtelného onemocnění zvýšil o 39. WHO dnes také oznámila, že v Kongu epidemie skončila. Tam šlo ale o jiný kmen viru než ten, který je odpovědný za úmrtí tisíců lidí v západoafrických státech Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii.


WHO vydává průběžně bilanci a z té dnešní vyplývá, že je známo 15.351 případů nákazy a 5459 úmrtí. Skoro 3000 mrtvých připadá na Libérii, v Guineji zemřelo přes 1200 osob a v Sieře Leone skoro 1300 lidí.
WHO dnes také poskytla údaje o situaci v Mali. Podle ní zemřelo na virus eboly všech šest lidí, u nichž bylo onemocnění zjištěno. Země monitoruje více než 320 osob, jež s nimi byly v kontaktu.

V Kongu se ebolou nakazilo celkem 66 lidí a 49 z nich zákeřné nemoci podlehlo. V zemi nicméně již dvě inkubační období, tedy dvakrát 21 dní, nebyl zaznamenán žádný nový případ nákazy, a proto WHO oznámila konec epidemie.

„Dosáhli jsme 42 dní (bez nákazy), Demokratická republika Kongo je proto nyní považována za zemi, kde už k přenosu choroby nedochází,“ uvedla Světová zdravotnická organizace.

Kongo oznámilo vítězství nad ebolou už 15. listopadu, ale WHO se k němu vyjádřila až nyní. Ebola tam propukla nezávisle na západoafrickém ohnisku v srpnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?