Kongresmani chtějí kvůli ebole zákaz cesty z části Afriky do USA

10. 10. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacet šest amerických kongresmanů chce, aby vláda Spojených států zakázala cesty občanů ze zemí západní Afriky, které jsou nejvíce zasaženy virem ebola, do USA, a to dokud se nedostane epidemie pod kontrolu. Uvedla to agentura Reuters.


Třiadvacet republikánů a tři demokraté ze Sněmovny reprezentantů se podepsali pod dopis pro prezidenta Baracku Obamovi s výzvou, aby americké ministerstvo zahraničí uložilo zákaz cestování a omezilo vydávání víz občanům Guineje, Libérie a Sierry Leone.

V textu vybízejí také ke zvážení, zda by imigrační a zdravotnické úřady neměly uvalit 21denní karanténu na každého, kdo z dotčených zemí přijíždí do USA.

Podle zákonodárců by se Obama neměl podřizovat „diktátu“ Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně toho, jak se mají americké úřady vůči hrozbě rozšíření eboly chovat.

„WHO je organizace nevolených byrokratů a politicky jmenovaných zástupců cizích zemí. Nemá povinnost chránit životy a blahobyt Američanů tak jako vy,“ uvádí se v dopise.

Den předtím zemřel v Dallasu na ebolu liberijský občan, který se tak stal první obětí zákeřné choroby na území USA. Muže s podezřením na ebolu dnes přijala také nemocnice v Praze. Podle WHO se počet obětí blíží 4000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?