Konkurz: nový šéf má úrazovku zbavit dluhů

7. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Přihlášky do výběrového řízení na ředitele Úrazové nemocnice podávají kandidáti ještě dnes. Zřejmě mezi nimi nebude dosavadní šéf Karel Doležal.


Výběrové řízení na ředitele brněnské Úrazové nemocnice končí už dnes. Brněnský deník oslovil představitele zdravotnických organizací, kteří o přihlášce uvažují.

Současný ředitel Karel Doležal se podle informací Rovnosti svého postu nejspíš vzdá. „Určitá okolnost mi zabránila přihlásit se do výběrového řízení. Dozvěděl jsem se o něm vlastně až z novin a dosud se mnou nikdo nemluvil. Navíc mě překvapila rychlost radnice, tři týdny na přihlášení byly skutečně málo,“ popsal důvody Doležal.

Podle něj má město s Úrazovou nemocnicí už předem promyšlené plány. „Pravděpodobně sem chtějí dosadit někoho mladšího a perspektivnějšího. Já si z toho ale nic nedělám. Změnil jsem špitál k lepšímu,“ je přesvědčený ředitel. Náměstek brněnského primátora pro oblast zdravotnictví Matěj Hollan tvrdí, že město žádného z kandidátů neupřednostňuje. „Nemůžeme dopředu určovat, jestli nový ředitel bude pocházet z politické, soukromé nebo veřejné sféry. To musí ukázat výběrové řízení,“ podotkl Hollan.
Jako součást konkurzu vedení města stanovilo sepsání písemné práce, která má obsahovat představu kandidátů o budoucím fungování nemocnice. „Zejména o zlepšení její současné ekonomické situace,“ shrnul náměstek Hollan.

Představu, jak snížit dluhy nemocnice, má například současný náměstek ředitele Radek Veselý. „Nebylo by správné ji ale teď zveřejňovat. Nejdřív musejí písemnou práci vidět ti, kterým je určená. Také je třeba znát názor zřizovatele na záměry a fungování nemocnice,“ nastínil.

Pevně rozhodnutý není ani bývalý ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda, který ji vedl v letech 2007 a 2008. „Ještě pořád je čas se přihlásit. Na současném místě jsem ale spokojený. Pracuji jako zástupce ředitelky nemocnice v Kyjově, která je třikrát větší než úrazovka. Podle mého by měl být do funkce ředitele dosazený kandidát, který s ní není přímo spojený a nepochází z politiky,“ přiblížil.

I pokud přihlášku nakonec nepodá, nabídl už vedení města spolupráci. Chce mu pomoct dostat úrazovku z dluhové pasti. „V téhle chvíli je úhradová vyhláška tak dobře nastavená, že při normálním vedení nemocnice není možné, aby se zadlužila. Byla například chyba zrušit tam část lůžek na ARO nebo nezavést lékárnu, která by přinesla hodně peněz. Podle mého tam má vzniknout znovu traumacentrum. Největší problém je ale budova úrazovky na Kolišti, která už několik let chátrá a přitom město stojí hodně peněz na energiích,“ vypočítal Svoboda.

Zároveň dodal, že úrazovka v posledních letech zbytečně staví a nešetří. Doležal ale rekonstrukce hájí. „Kdybychom je neudělali, hygiena by to tu už dávno zavřela. Problémový je pro nás počet zákroků. Když přijde pacient, musíme ho přijmout. Ne vždy nám péči ale pojišťovna v plné výši proplatí,“ hájil se ředitel.
Z toho důvodu podle něj Úrazová nemocnice nikdy výdělečná nebude. „A potvrdila to i analýza města. Za dva roky jsme se dostali z nejhoršího, a pokud se znovu přihlásím do konkurzu, určitě budu pokračovat v dosavadní práci. Aktuálně máme dluh třicet milionů, loni to bylo pětačtyřicet. Je potřeba, aby město pomohlo Úrazové nemocnici dotací. Není to jen o ředitelích,“ upozornil Doležal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?