Konkurzu na šéfa porodnické kliniky FNO se účastnil jen Šimetka

11. 1. 2019 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Ostrava by měla mít v nejbližších dnech jasno, zda v čele její gynekologicko-porodnické kliniky zůstane Ondřej Šimetka. Dnes se konalo výběrové řízení a Šimetka byl jediný, kdo se ho účastnil. Vedením kliniky je dosud pouze pověřen. Informaci potvrdila mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Loňským odvoláním Šimetky vyvrcholila kritika tehdejšího ředitele Evžena Machytky, který z funkce později odstoupil. Šimetka se po jeho odchodu do čela kliniky vrátil.


Machytka uznávaného odborníka odvolal počátkem loňského října. Své rozhodnutí tehdy zdůvodnil manažerským selháním Šimetky. Podle tehdejšího ředitele pochybení souviselo s dostavbou Pavilonu péče o matku a dítě, který nemocnice otevře ve čtvrtek.

"V době, kdy finišovaly poslední práce, pan docent Šimetka odcestoval na tříměsíční zahraniční pobyt. Potřebovali jsme významným způsobem jeho součinnost a koordinaci především při nákupu nového zařízení," řekl tehdy Machytka. Podle něj vyšlo najevo, že nebyly zahájeny ani soutěže na základní vybavení.

Šimetka ale veškerá obvinění odmítl a označil je za absurdní. Po jeho odvolání zesílila kritika Machytky, který v nemocnici provedl řadu personálních změn. Proti postupu tehdejšího ředitele už se ohradili i zástupci města a kraje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nakonec Šimetkovi jen několik dnů po jeho odvolání nabídl návrat k vedení kliniky. Přednosta to ale odmítl kvůli působení Machytky v čele nemocnice. Machytka několik dnů na to rezignoval. Svůj odchod z čela nemocnice vysvětlil snahou o zklidnění napjaté situace.

Po rezignaci byl vedením nemocnice pověřen lékař Petr Vávra, který se nakonec se Šimetkou na počátku listopadu na jeho návratu dohodl. Podle dohody měl Šimetka vést kliniku do řádného výběrového řízení. Po svém návratu do funkce potvrdil, že se do něj přihlásí. V čele kliniky stojí od roku 2007.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?