Konkurzy na ředitele čtyř přímo řízených organizací

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vypsal konkurz na ředitele Nemocnice Na Homolce, Koordinačního střediska transplantací (KST), Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) a Fakultní nemocnice Plzeň.




Ministerstvo uzavře přihlášky 4. července.
O připravovaných změnách ve vedení Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) náš list informoval již v dubnu, kdy současný ředitel MOÚ profesor Jiří Vorlíček v dopise ministrovi oznámil, že hodlá svůj post opustit s ohledem na svůj vysoký věk. Rezignovat hodlá den před nástupem nově zvoleného ředitele. Ministr Němeček jeho návrh vyslyšel a vyhlásil výběrové řízení. Ze stejného důvodu požádala o vypsání konkurzu na svůj post také ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová, jež své působení zakončí během prázdnin.

Ředitel Homolky chce být znovu potvrzen

Svou výzvu k vypsání konkurzu na místo ředitele adresoval ministrovi také ředitel pražské Nemocnice Na Homolce (NNH) Michal Šetlík, který chce být ve své funkci resortem znovu potvrzen. Chce vyvrátit „útoky a šíření lží a polopravd“, které podle něj mohou vzbuzovat ve veřejnosti pochyby o řízení a hospodaření nemocnice. „Z důvodu neustále se objevujících mediálních a jiných útoků proti současnému vedení NNH jsem se rozhodl požádat ministra zdravotnictví o znovupotvrzení (pokračování na straně 2) Konkurzy na ředitele čtyř přímo řízených organizací

(pokračování ze str. 1) mého mandátu k výkonu funkce ředitele. Tento požadavek jsem mu osobně sdělil dne 2. 6. 2014, bezprostředně po právě skončeném mezinárodním auditu JCI,“ uvedl ředitel Šetlík ve svém prohlášení.
Média nedávno přinesla informace o zprávě auditorů z kontroly činnosti nemocnice, podle níž nemocnice přišla kvůli podezřelým transakcím o téměř 300 milionů korun. Peníze prý šly k jejím dceřiným firmám. Podle Michala Šetlíka zpochybnily kontrolní zprávu nejen vedení nemocnice, ale také renomované právní kanceláře.
„Není pravda, že finanční prostředky jsou vyváděny za pomoci dceřiných společností mimo nemocnici, naopak se do ní jejich prostřednictvím dostávají,“ uvedl ředitel NNH a dodal, že zpráva bezprecedentním způsobem spojuje fakta z období předchozího vedení s vedením současným. Většina zjištění přitom spadá právě do období minulého vedení, od jehož kroků se distancoval.

Nekalosti za předchozího vedení

Podle deníku Dnes dceřiná firma Holte Medical udělala v letech 2011-2013 pro nemocnici nákup léků, zdravotnického materiálu a dalších služeb za 3,3 miliardy korun. Podle auditu si účtovala marži 8,8 % a prý není jasné, co se s těmito penězi dělo. Kontroloři se domnívají, že nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách, zákon o rozpočtových pravidlech a protikorupční příkaz ministra zdravotnictví. Na základě toho bude podle auditorů podán Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže návrh na přezkoumání celé věci.
Michal Šetlík doplnil, že kontrolní zprávu nemocnice obdržela 29. dubna, v požadovaném termínu pěti kalendářních dnů pak podala námitky. O obsahu kontrolní zprávy jedná ředitel také s ministrem zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že nemocnice dosud neobdržela vypořádání těchto námitek, tedy kontrola nebyla oficiálně uzavřena,“ shrnul ředitel NNH.
V nemocnici letos v dubnu zasahovala protikorupční policie, detektivové si odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál. Policie prověřuje, zda vedení neuzavřelo nevýhodné smlouvy s některými dodavateli. Loni v červnu se protikorupční policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda). Podle Nadačního fondu proti korupci nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun. Michal Šetlík pak sdělil, že kontroverzní smlouvy uzavřené předchozím vedením byly už dříve vypovězeny. Ministerstvo zdravotnictví vyslalo do nemocnice opakovaně kontroly, média zveřejnila o NNH řadu podezření.

Březovský: Zadání splněna beze zbytku

Čtvrtým výběrovým řízením projdou adepti na post ředitele Koordinačního střediska transplantací, které se zabývá koordinačními a metodickými činnostmi v systému transplantačních center v ČR. Dosud KST řídil Pavel Březovský, který do února vedl také Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Z této funkce byl ale ministrem zdravotnictví odvolán. Jak tehdy ministr uvedl, byl s jeho prací nespokojen - ústav nestíhal provádět potřebné přehodnocování cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění. Pavla Březovského ve funkci ředitele SÚKL nahradil Zdeněk Blahuta; ministr zadal interní audit ústavu a novému řediteli dal úkol -urychlit správní řízení o cenách a úhradách.
Ředitel odboru komunikace s veřejností MZ Jan Štoll našemu listu potvrdil, že odvolání ředitele Březovského souvisí s jeho odvoláním z funkce ředitele SÚKL. „Výsledek auditu v SÚKL prokázal řadu manažerských pochybení bývalého ředitele a vzbudil pochybnosti o kvalitě řízení v ostatních organizacích. Proto ministr rozhodl o vypsání výběrového řízení na ředitele Koordinačního střediska transplantací, v jehož rámci budou účastníci muset předložit strategii a obhájit své manažerské dovednosti,“ uvedl pro ZaM.
Jak ale naší redakci sdělil Pavel Březovský, manažerských pochybení při řízení KST si není vědom. „Zadání, která jsem dosud měl, byla splněna beze zbytku. V realizaci něco vázne, nicméně počet dárců a provedených transplantací stoupá. KST dostalo evropskou certifikaci kvality; certifikací úspěšně prošly i IKEM a CKTCH Brno. To jsou slušné výsledky. Máme vyškolené tři mezinárodní evropské transplantační auditory a do konce roku by mezinárodním auditem kvality měla projít zbylá transplantační centra,“ zhodnotil pro ZaM své působení ve funkci ředitele KST a dodal, že účast v konkurzu zvažuje.

Pavel Březovský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?