Konopí v lékárnách? Nejpozději do podzimu

17. 7. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Klání, kdo bude moci v Česku pěstovat léčebné konopí, je v plném proudu. Do tendru, v němž by měl být na podzim vybrán vítězný pěstitel, se přihlásilo 16 uchazečů. Lékový ústav by měl do konce prázdnin vyřadit ty, kdo nesplnili všechny podmínky.


Které firmy se do výběrového řízení přihlásily, lékový ústav zatím neprozradil. „Vzhledem k tomu, že výběrové řízení i nadále pokračuje, není možné k němu poskytovat bližší informace,“ zdůvodnil. Tendru se ale nezúčastní provozovatel Konopných lékáren, společnost Carun Pharmacy.

„S přihlášením jsme počítali, ale naši odborníci zjistili, že zadávací podmínky jsou nesmyslné a odrazující,“ říká majitel firmy Jiří Stabla. Kde je podle něj problém?

„V zadávacích podmínkách je požadována odrůda s 19 procenty THC a jedním procentem cannabidiolu. Tato odrůda ovšem nebude fungovat na problémy českých pacientů, navíc jim bude špatně kvůli nízkému obsahu cannabidiolu. Stát měl možnost vybrat ze čtyř odrůd, nakonec vybral tu nejhorší variantu. Dalšími důvody, proč se teď zúčastnit nechceme, jsou nesmyslně vysoká pokuta až milion korun za nesplnění a také rozbory látek ze sklizní. Každý z těchto rozborů stojí okolo sta tisíc korun. Zároveň víme, že v ČR cannabinoidy nikdo neumí správně laboratorně otestovat,“ dodává Stabla.

První dovezená dávka leží ladem

I když se u nás zatím léčebné konopí nepěstuje, dovážet se smí. Jenže si jej pacienti stále nemohou z lékárny vyzvednout – nefunguje totiž elektronický registr, který je k tomu podle zákona nezbytný.
„Stále pokračujeme v jednání o narovnání vztahů s dodavateli registru. Předpokládáme však, že nejpozději s prvním léčebným konopím vypěstovaným v ČR, tedy zhruba na podzim tohoto roku, bude registr zprovozněn,“ vysvětluje mluvčí lékového ústavu Lucie Šustková.

Oto, aby už bylo léčebné konopí co nejdříve dostupné, se nyní snaží pacientský spolek pro léčbu konopím KOPAC, který vznikl na konci června.

„Léčebné konopí bylo v ČR zpřístupněno v březnu 2013. Ministerstvo zdravotnictví, resp. jím řízený Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale za více než rok nedokázalo zprovoznit elektronický registr. Kvůli tomu nemohla vzniknout významná komerční poptávka a jediný dovozce, který i přesto o možnost konopí dovézt požádal, je od dubna 2014 drží ve svém skladu a v jedné moravské lékárně, aniž by je mohl legálně dopravit k pacientům,“ uvádí mluvčí spolku Vendula Běláčková.

Ta zároveň poukazuje na nedostatečné maximální množství, které lékař může pacientovi předepsat, nebo na omezené spektrum diagnóz, na něž lze podle vyhlášky léčebné konopí použít.

Jak ale pro Deník potvrdilo tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví, nevyhovující parametry by se měly brzy změnit. „Chceme změnit vyhlášku ve zrychleném řízení, aby platila co nejdříve,“ dodává Pavla Bednářová z ministerstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?