Konopím proti epilepsii

26. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Marihuana jako lék pro děti s těžkou epilepsií, medikament schválil po Spojených státech taky Izrael. U malých pacientů, kterým ho američtí lékaři podali, výrazně ubylo záchvatů a zmírnil se i jejich průběh. V tuzemském zdravotnictví je konopí dostupné jen u vybraných diagnóz pro dospělé a zatím ale jen na papíře.


redaktorka: Až 300 záchvatů týdně. 6letou Charlotte z amerického Colorada, která trpí těžkou formou epilepsie, ochromovaly i na několik hodin. Ani léky, ani speciální dieta u ní nezabraly, naopak vyvolaly vedlejší účinky. Až lék s marihuanou jí záchvaty zastavil až na týden, snížil jejich počet a zmírnil průběh.

Page FIGIOVÁ, matka Charlotte /Zdroj: CNN/: Neměla tento den záchvat, ani další den, ani další.

redaktorka: Američtí lékaři u dětí používají lék s kmenem konopí, který má velmi malé množství psychotropní látky THC a jako lék působí zdravotně bezpečnější látka CBD, nebo-li kanabidiol.

Allan FRANKEL, lékař Green Bridge Medical, Santa Monica, USA: Velmi malé dávky mají výrazný efekt. U 80 až 90 procent dětí se snížily záchvaty.

redaktorka Po Američanech teď stejnou metodu začínají používat i lékaři v Izraeli. Lék speciálně pro děti vyvíjeli společně s českými vědci.

Mimi PELEGOVÁ, ředitelka výzkumu, Abbarbanel Hospital, Izrael: Je to 14 procent CBD a 1 procento THC. Teď jsme v Izraeli dostali první licenci na první dítě.

redaktorka: Léčebné konopí se sice dostalo už i do českých zákonů, dětem se ale podávat nesmí.

Lucie ŠUSTKOVÁ, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv: Aktuální vyhláška k léčebnému konopí stanovila tu věkovou hranici na 18 let. Pokud by praxe ukázala, že je možné použití i u dětí, je možné samozřejmě uvažovat o tom, že by se ta hranice věková posunula.

redaktorka: Jenže v Česku zatím není dostupné ani léčebné konopí pro dospělé. Zákon přitom už 7 měsíců povoluje jeho předpis maximálně 30 gramům měsíčně. Pro zmírnění bolestí ho mohou užívat lidé s onkologickým onemocněním, proti ztuhlosti svalů, pacienti s roztroušenou sklerózou, nebo lidé s psychiatrickou nemocí Tourettův syndrom. Jenže do lékáren se léčebná marihuana stále nedostala. Ministerstvo dokončilo potřebné prováděcí předpisy teď na podzim a zpozdilo se i povolení na dovoz marihuany.

Lucie ŠUSTKOVÁ, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv: Ministerstvo zdravotnictví tady udělilo 2 povolení. Zatím žádná z těchto firem konopí do České republiky nedovezla.

redaktorka: Zatím může být léčebné konopí do Česka jen dováženo a lidé by si ho měli platit ze svého. Licence pro pěstování v Česku bude stát rozdávat nejdřív příští rok v dubnu. Barbora Straňáková a Lenka Drmotová, Česká televize.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?