Konzumace mořských tvorů v těhotenství zvyšuje IQ potomků

05.04.2007
přidejte názor
Ilustrační obrázek
Autor: VitalikRadko – Depositphotos
Ilustrační obrázek
Ačkoli americkým těhotným ženám je kvůli strachu z těžkých kovů doporučováno jíst méně než tři porce mořských živočichů týdně, nová studie naznačuje, že by jich měly jíst naopak ještě více. Studie, které se zúčastnilo téměř 12 000 těhotných žen, sledovala vliv konzumace mořských živočichů (ryb, krabů apod.) na kognitivněbehaviorální vývoj jejich potomků od 6 měsíců až do 8 let života.


Autoři zjistili, že děti žen, které v těhotenství nejedly prakticky žádné mořské tvory, dosáhly nižšího IQ, horších sociálních dovedností, komunikačních schopností i jemné motoriky než děti žen, které ryby jedly častěji.

Celkově platilo, že čím nižší byla spotřeba mořských tvorů v těhotenství, tím horší byly výsledky psychologických testů dětí. Autoři se domnívají, že by za tím mohl stát nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou obsaženy v mořských rybách a které jsou důležité pro vývoj centrálního nervového systému. Možná však zapomněli na jód, který je rovněž nezbytný pro vývoj nervového systému plodu a správnou funkci štítné žlázy, jehož spotřeba v těhotenství výrazně narůstá.

Lancet, 2007, 369, p. 578-585

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková, Ph.D.

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek