Korupčníci se bojí libanonského ministra zdravotnictví

16. 3. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Krysy v obilných silech, zkažené maso podávané v restauracích. Nemine týden, aby Libanonem neotřásl skandál ozřejmující další případ nebetyčné korupce prostupující celou zemí. Ve vládě se našel mladý ministr, který se rozhodl s ní zatočit. Je to dvaačtyřicetiletý šéf rezortu zdravotnictví Vaíl abú Fáúr, který v rozhovoru s agenturou AFP řekl, že se v Libanonu tyčí ohromná hora korupce a čím více se do ní člověk noří, tím více skandálů odhaluje.


Abú Fáúr se stal hvězdou sdělovacích prostředků, když založil seznam cti restaurací a obchodů a díky jehož práci se začalo zatýkat mezi podnikateli a poukazovat na zkorumpované instituce. Libanon se v roce 2014 ocitl na 39. příčce žebříčku nejzkorumpovanějších zemí. Organizace Transparency International odhalila, že na úplatky tam padne 15 procent hodnoty hrubého domácího produktu - asi šest miliard dolarů (144 miliard Kč).

„Přivírali jsme oči dost dlouho. Podnikatelé, často chránění politiky, si mysleli, že jsou nedotknutelní a že se nikdo neodváží přinutit je složit účty,“ řekl ministr, jehož počínání vyvolalo v Libanonu šok. Nešetří pochopitelně rezort, který spravuje a který ze státního rozpočtu odčerpává 25 procent prostředků. Jako příklad popisuje tři nemocnice, které inkasovaly miliony libanonských liber na jména zemřelých pacientů. „Byl tam jeden zemřelý, který požíval fyzioterapeutickou péči ve všech třech nemocnicích zároveň,“ tvrdí abú Fáúr. V případu už bylo zatčeno pět lékařů.

Korupce se v Libanonu nebere vážně od občanské války z let 1975-1990, za níž zkolabovaly státní instituce. Počítá se s úplatky za vydání řidičského úplatku i za výhodnou cenu při nákupu pozemku. Za loňského sucha se prý 90 procent vody dodávané do domácností kradlo státu bez náležitých licencí.

Beztrestnost proniká do nejroztodivnějších sfér. Libanon je cílem mnoha lidí, kteří usilují o zákrok plastické chirurgie. „Po celé zemi tak vybujely salony krásy řízené lidmi, kteří na to neměli patřičná oprávnění. Osmdesát procent z nich jsme kvůli stížnostem znetvořených pacientů museli zavřít,“ vysvětluje abú Fáúr.

Podle něj čas beztrestnosti skončil. V lednu sám znovu vrátil před soud kauzu prodeje falešných protirakovinných léků, v níž se usvědčeným viníkům podařilo díky politickým známostem dostat se z vězení.

K abú Fáúdovi se přidal i ministr financí Alí Hasan Chálil, když přiznal, že korupce celních úřadů stát ročně připraví o 1,2 miliardy dolarů. Uvedl příklad 19 tun zkažených krevet, které se objevily na trhu, když je někdo ukradl ze zapečetěného skladu.

Tato odhalení už abú Fáúrovi vynesla ve vládě obvinění z mediálního humbuku a terorismu vedenému proti proslavené libanonské gastronomii. Na sociálních sítích mu mnoho lidí vyjadřuje vděčnost, ale další ho viní z pomlouvačné kampaně proti restauracím.

Podle průzkumu provedeného pro Transparency International si 71 procent Libanonců přiznává, že korupce je velký problém. Jiná anketa pořízená nevládní organizací ale ukázala, že víc než polovina lidí je připravena úředníka podplatit. Organizace proto vytvořila aplikaci, na níž mohou lidé na iPhonu ohlašovat případy korupce, s níž se setkají. Organizátoři této akce ale upozorňují, že debat o korupci sice přibývá, ale nikoliv lidí za ni potrestaných.

Abú Fáúr ve svém rezortu chystá nový zákon o bezpečnosti potravin a spolu s ministerstvem spravedlnosti chce sestavit úřad pro kontrolu dodržování hygienických pravidel. Nařídil audit hospodaření nemocnic, z nichž prověřena byla zatím desetina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?