Kouření způsobuje až 80 % případů chronické plicní nemoci

19. 11. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření způsobuje 80 procent případů chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), zbytek souvisí se znečištěným prostředím, genetikou a opakovanými záněty dýchacích cest. Nemoc, jíž v tuzemsku trpí 800.000 lidí a každoročně jich 2500 usmrtí, se projevuje dušností a vleklým kašlem.


Naprosto nezbytné je přestat kouřit a nejlepší prevencí je nikdy kouřit nezačínat, řekl ČTK primář kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norbert Pauk.

„CHOPN je onemocnění celoživotní, a pokud jednou vznikne, nelze ho zastavit. Hlavním vyvolavatelem je aktivní kouření cigaret,“ varoval.

Problém podle primáře je v tom, že nejen pacienti, ale často ani lékaři na možnost tohoto onemocnění nepomyslí. Varujícími příznaky jsou postupně se zhoršující dušnost, u některých pacientů pak kašel a vykašlávání hlenů. Kuřáci většinou přičítají kašel pouze kouření, přitom kašel trvající déle než šest týdnů, aniž má člověk běžnou virózu, je varující. Může znamenat CHOPN nebo i plicní rakovinu, která se často u pacientů s chronicky poškozenými sliznicemi dýchacích cest rozvine.

„Důležitá proto je osvěta nejen v laické veřejnosti, ale zejména také u praktických lékařů, kteří by při základních příznacích měli na CHOPN myslet. Při kuřácké anamnéze, tedy při kouření cigaret a věku nad 40 let, bychom u všech pacientů s dušností a dlouhodobým kašlem měli provést vyšetření k průkazu zúžení průduškového stromu,“ uvedl primář.

Pokud se nemoc zjistí včas, lze zhoršování stavu výrazně zpomalit a potíže pacientů zmírnit. V tom případě stačí inhalační léky, které krátkodobě průdušky rozšíří. V těžších stadiích je nutno inhalovat pravidelně léky s dlouhodobým účinkem, k tomu i dechová rehabilitace. Pacienti v nejtěžších stadiích končívají na JIP s náhlým dechovým selháním, potřebují přístrojovou podporu dýchání. V domácí péči pak musejí dlouhodobě dostávat kyslík, u některých je řešením transplantace plic.

Na záludnou plicní nemoc upozorní odborníci v akci Česko dýchej při příležitosti Světového dne boje proti CHOPN, který je 19. listopadu. Ve stáncích center zdraví v Ostravě, Plzni, Praze, Ústí nad Labem a Brně mohou zájemci tento víkend podstoupit bezplatné vyšetření plicních funkcí, tzv. spirometrii, která umí nemoc odhalit. Loni při stejné akci se dalo vyšetřit téměř 1500 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?