Kouření způsobuje až 80 procent případů CHOPN, varují lékaři

20. 11. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření má na svědomí až 80 procent případů chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Jedním ze způsobů, jak se jí vyhnout, je nikdy nezačít kouřit, s kouřením okamžitě přestat a nepobývat v zakouřeném prostředí, řekl novinářům předseda občanského sdružení proti CHOPN a plicní lékař Stanislav Kos. V akci "Česko dýchej!" si lidé mohou dát vyšetřit plicní funkce a zjistit, zda jsou nemocí ohroženi.


Akce se koná při příležitosti Světového dne boje proti CHOPN, který připadá na středu 20. listopadu. Měření bude v sobotu 23. a v neděli 24. listopadu vždy od 12:00 do 19:00 v centrech zdraví v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě a Plzni. Loni přišlo 1406 lidí.

„Na CHOPN ročně v ČR zemře 2500 lidí, nemocných je kolem 800.000,“ uvedl Kos. Typickými příznaky CHOPN jsou kašel, vykašlávání hlenů a dušnost, nejprve při námaze, pak i v klidu. Potíže jsou důsledkem chronického zánětu průdušek, který vede k jejich zúžení a zvýšené tvorbě hlenu. Obvykle se potíže začnou objevovat kolem čtyřicítky, lidé je ale přehlížejí a lékaře vyhledají až v pokročilé fázi nemoci. CHOPN se sice vyléčit nedá, léčbou se ale dá zpomalit, proto je důležité ji odhalit co nejdřív, zdůraznil Kos.

V ČR kouří třetina dospělých. Každý rok se zhruba milion pokouší přestat, většinou bez dohledu lékaře, i proto se to podaří zhruba třem až pěti ze sta. Až desetkrát účinnější je podle Kose léčba v Centrech pro závislé na tabáku, kontakty na 40 center jsou na www.slzt.cz. Vedle kouření přispívají k rozvoji nemoci práce ve znečištěném prostředí, výfukové plyny a zvýšená vlhkost.

Podle přednosty kliniky plicních nemocí a TBC Fakultní nemocnice Olomouc a předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslava Kolka počet nemocných s CHOPN v ČR i ve světě trvale roste. Na světě je zhruba 200 milionů nemocných, na plicní nemoci umírá každý osmý Evropan. Péče o pacienty s CHOPN stojí na celém světě kolem 200 miliard eur (téměř 5,5 bilionu korun) ročně.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?