Kraj dá více peněz na provoz kroměřížské protialkoholní záchytky

7. 12. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj dá na provoz protialkoholní záchytné stanice v areálu Kroměřížské nemocnice v příštím roce až 7,7 milionu korun. Částka je o více než milion korun vyšší než dříve, sdělil ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Jde o vyrovnávací platbu, která nemocnici pokryje rozdíly mezi výnosy a náklady spojenými s provozem záchytky.

„Stanice bude totiž od nového roku přesunuta do nových prostor a rozšíří se její kapacita i stav personálu. Dalším důvodem navýšení platby je, že v poslední době dochází k výraznému nárůstu zachycených osob a tento trend se předpokládá i v příštím roce, což s sebou ponese růst nákladů,“ uvedl Nečas. Výši vyrovnávací platby již schválili krajští radní, potvrdit ji musí zastupitelé.

Cena za noc strávenou na záchytce zůstane v příštím roce na 850 korunách. Platba se nebude podle Nečase navyšovat také proto, že již nyní má nemocnice problém s vymáháním peněž u dlužníků a eviduje velké procento nedobytných pohledávek.

Protialkoholní stanice se přesune do nových prostor v areálu nemocnice, do budovy H, která dosud sloužila jako technické zázemí nemocnice. Dosavadní prostory v objektu A jsou pro záchytku nevyhovující, nachází se v něm také chirurgie, jejíž provoz záchytka narušuje.

Loni na záchytce skončilo 1282 lidí. Každým rokem se jejich počet zvyšuje, v roce 2013 záchytka evidovala 1088 klientů. Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát na krajské samosprávy převedl nemocnice a psychiatrická léčebna v Kroměříži odmítla dále centrální záchytnou stanici provozovat. Podle zákona je povinností kraje provoz tohoto zařízení zabezpečit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?