Kraj: lepší léčba rakoviny

12. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s rakovinou z regionu by v budoucnu mohli mít mnohem lepší lečebný servis přímo ve Zlínském kraji. Baťova nemocnice ve Zlíně společně s krajem plánuje pořízení několika vysoce specializovaných přístrojů. To by v konečném důsledku znamenalo kratší čekací doby na vyšetření a také méně dojíždění do Brna či do Ostravy.


Kraj se chystá čerpat dotaci z EU cca 150 milionů korun, za kterou by specializované přístroje nakoupil. Radní už připravují projekt.

„Díky projektu bychom mohli centrum technicky dovybavit tak, aby plně odpovídalo trendům v oblasti diagnostiky a léčby onkologických onemocnění,“ uvedl Lubomír Nečas, krajský radní pro zdravotnictví.
Přímo ve Zlíně jde tedy především o diagnostiku, radioterapii, chemoterapii, hormonální terapii a cílenou léčbu.

Pokud by se dotaci podařilo kraji získat, mohla by nemocnice pořídit například další lineární urychlovač. To je speciální přístroj, který vytváří neviditelné ionizující záření, které ničí nádorové buňky.

Další přístroj by byla magnetická rezonance či třeba takzvaný PET/CT, tedy přístroj, který získává obrazy s podrobnými informacemi o anatomické stavbě či o metabolické aktivitě tkání.

„Pořízení těchto přístrojů by znamenalo zkrácení čekací doby na vyšetření PET/CT a přímou návaznost na onkologii,“ vysvětluje Milan Kohoutek, primář onkologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati.
„Pacienti by nemuseli dojíždět na jiná pracoviště mimo Zlínský kraj. Druhý lineární urychlovač dále zlepší technické možnosti radioterapie,“ vyzdvihl primář Kohoutek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?