Kraj musí přidat peníze nemocnicím i sociálním zařízením, čekají je úspory

15. 2. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Střední Čechy – Stále více peněz musí Středočeský kraj dávat domovům pro seniory i dalším sociálním zařízením. Bez podpory navíc se neobejdou ani nemocnice.


Že budou pro domovy důchodců v kraji chybět až desítky milionů, ví kraj od konce ledna. Nyní se sice radní dozvěděli, že ministerstvo práce a sociálních věcí posléze avizovanou nižší dotaci sice zvýšilo o dvacet milionů, jenže i tak jich bude přibližně osmdesát chybět.

Rada Středočeského kraje doporučí o tuto částku navýšit rozpočet pro sociální oblast, ale ještě ji musí schválit zastupitelstvo. „Už teď jsme museli poslat zařízením 38 milionů, protože ministerstvo práce a sociálních věcí jim peníze údajně posílá až v dubnu,“ podotkl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

V případě, že by kraj nezasáhl, měly by některé domovy pro seniory vážné existenční problémy. Například Domov Pod Kavčí Skálou Říčany nebo Domov pro seniory Barbora v Kutné Hoře dostanou letos od ministerstva méně než polovinu toho, co loni.

Bez podpory se neobejdou ani krajské nemocnice

Přes sto padesát milionů musel kraj v předchozím roce doplatit na neuhrazenou a ztrátovou zdravotnickou péči a na provoz nových pavilonů. „Bohužel, letos předpokládáme, že ztráta bude ještě vyšší,“ informoval Josef Řihák. Jako jeden z důvodů jmenoval nižší zálohy, které v lednu přišly od pojišťovny. Například příbramská nemocnice dostala sníženou zálohu o tři a půl milionu, kolínská o tři miliony. Jenže výdaje naopak rostou.

„Nyní to vypadá na dalších 132 milionů, které budeme muset oproti loňskému roku přidat,“ řekl hejtman. Důvodem jsou vyšší ceny za vodu, elektřinu, úprava daně z přidané hodnoty a podobně. Navíc není levný ani provoz nedávno postavených pavilonů. „Jsou to velmi kvalitní zařízení, ale tu kvalitu platíme,“ doplnil Josef Řihák.

Vedení nemocnic bude muset hledat další úspory, ale nebude to jednoduché, protože přes šedesát procent veškerých peněz jde na mzdy. Platy lékařů a sester by úspory zasáhnout neměly. Podle hejtmana se dá šetřit všude, například snížením nákladů na energie, ale konkrétní rady teď zařízením udílet nechce. V budoucnu by mohlo jejich rozpočtům ulevit i centrální dodávání zdravotnického materiálu či léků. Prozatím však na to podle Řiháka není kraj personálně vybaven. Jednalo by se totiž až o stovky soutěží.

Nemocnice možná neminou ani personální změny v dozorčích radách. „Je tady nové vedení kraje, tak se nejspíš bude něco měnit, sdělil hejtman. Konkrétní postup však budou navrhovat krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) a šéf zdravotnického výboru Stanislav Holobrada (ČSSD)
Hejtman dodal, že se určitě osobně nechystá být v žádné dozorčí radě a obecně by tam podle něj neměli být ani ostatní radní.

Samotné rozhodnutí však nechává na nich. Na druhou stranu Josef Řihák uvedl, že jedinou výjimkou by mohl být náměstek pro finanční kontrolu Pavel Jetenský (KSČM), kterému se daří dobře řídit hospodaření krajských organizací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?