Kraj nabídne zadluženou lounskou nemocnici jinému provozovateli

5. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkový dluh nemocnice se vyšplhal na 124 milionů korun, po lhůtě splatnosti dluží na fakturách dodavatelům zhruba 55 milionů korun. V rámci úsporných opatření přišlo k 31. srpnu o práci 87 z celkem 347 zaměstnanců...


LITVÍNOV (Mostecko)/ÚSTÍ NAD LABEM - Zastupitelé Ústeckého kraje se rozhodli převést zadluženou Nemocnici Louny včetně veškerého majetku, závazků a pohledávek na některého ze zájemců o její provozování. O novém provozovateli rozhodne veřejná soutěž, kterou kraj vypíše ve spolupráci s lounskou radnicí. „Jednáme s pěti zájemci, se situací v nemocnici jsou dobře seznámeni,“ řekl včera krajský radní Jan Szántó.

Celkový dluh nemocnice se vyšplhal na 124 milionů korun, po lhůtě splatnosti dluží na fakturách dodavatelům zhruba 55 milionů korun. Stát by měl odkoupit pohledávky za téměř 25 milionů korun, třicetimilionový dluh tak zůstane novému provozovateli.

Krizový management nemocnice začal snižovat počet lůžek s cílem zachovat alespoň omezený provoz zdravotnického zařízení. Od začátku září nefunguje gynekologicko-porodní a dětské oddělení, anesteziologicko-resuscitační oddělení bylo přebudováno na víceúčelovou jednotku intenzivní péče. Nemocnice si ponechala dialýzu, internu, omezený provoz chirurgického oddělení a ambulantní ordinace.

V rámci úsporných opatření přišlo k 31. srpnu o práci 87 z celkem 347 zaměstnanců.

„Redukce počtu lůžek je jednou z podmínek pro oddlužení nemocnice při slíbeným vládou. Prostřednictvím České konsolidační agentury by měl stát odkoupit až 50 procent dluhů nemocnic, které kraje převzali na začátku roku od zaniklých okresů,“ řekl Szántó.

Lounská nemocnice však není jedinou, která má výrazné dluhy. Celková zadluženost nemocnic spravovaných Ústeckým krajem přesahuje 940 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?