Kraj: Omezování péče v Kyjově je nesmysl

29. 4. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Neshody mezi primáři a současným vedení Nemocnice Kyjov nepovedou podle radních kraje k omezení zdravotní péče. Situaci chtějí co nejdříve vyřešit.


Vyhrocenou situaci, ve které primáři nemocnice žádají kraj o odvolání zatím oficiálně nejmenovaného ředitele Josefa Pejchla, se včera snažili vyřešit všichni zúčastnění. Na jednání dorazil také krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Ten úvodem vyvrátil informace některých médií, že by kraj chtěl omezit nebo utlumit provoz zdejší nemocnice.

„Informace o omezení zdravotní péče jsou naprostý nesmysl. Kyjovská nemocnice patří mezi základní pilíře zdravotnictví v Jihomoravském kraji a nesmí z nich v žádném případě vypadnout,“ uvedl při odpolední diskusi s primáři radní Oldřich Ryšavý a zdůraznil: „Chceme situaci v nemocnici stabilizovat tak, aby nedocházelo ke snižování kvality poskytnuté péče.“

Ředitel Pejchl je krizovým manažerem

Radní Ryšavý dále lékařům sdělil, že současný ředitel Josef Pejchl má jako krizový manažer podporu kraje. „Nyní musí vyřešit krizové momenty. V průběhu řešení bude jmenovaný ředitelem nemocnice,“ vysvětlil lékařům radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Josef Pejchl dočasně vede kyjovskou nemocnici už přibližně pět měsíců. Do funkce ho dosadil kraj poté, co tehdejší ředitel Igor Kalix na svoji funkci rezignoval. V minulosti Pejchl vedl také nemocnici v Havlíčkově Brodě, a to v období, kdy v zařízení řádil takzvaný heparinový vrah.

Jakou podporu ředitel má, není jasné

Spor vznikl před několika dny, kdy primáři napsali otevřený dopis hejtmanovi Michalu Haškovi, aby Pejchla odvolal. K dopisu se nepřipojili tři z pětadvaceti primářů kyjovské nemocnice. Na špatnou komunikaci poukázal i člen kyjovského odborového klubu lékařů a internista Luboš Hasara. „Dočasný ředitel dělá nevratné a často špatné změny, které mohou nemocnici ovlivnit na několik let dopředu, a ani nás o nich neinformuje,“ uvedl Hasara pro Deník. Dodal, že nedůvěru řediteli svými podpisy vyjádřilo několik stovek z přibližně tisícovky zdravotnického personálu nemocnice. To ale odmítají tamní odbory, tvrdí, že problémy s Pejchlem mají jen primáři. „Potíže s novým ředitelem rozhodně nemáme. Má je jen úzká skupina zaměstnanců, protože s ředitelem nemají takové vztahy jako s bývalým vedení,“ uvedl již dříve pro Zdraví.Euro.cz předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Nemocnice Kyjov Zdeněk Bednář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?