Kraj opravil výjezdové stanoviště záchranářů v Břeclavi

25. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři v Břeclavi v areálu nemocnice otevřeli zrekonstruované prostory výjezdové základny. Dřívější prostory byly nevyhovující jak z pobytového hlediska, tak po hygienické stránce, řekla ČTK vedoucí lékařka břeclavské záchranky Hana Albrechtová. Břeclav je jednou z 23 výjezdových základen jihomoravské záchranné služby. Rekonstrukce stála více než tři miliony korun.


Ředitel záchranářů Milan Klusák ČTK řekl, že většina stanovišť je zrekonstruovaná z minulosti. Po Břeclavi čeká zlepšení podmínek také Mikulov, Slavkov u Brna a Hustopeče, v Brně na Ponavě vznikne poslední ze tří nových výjezdových stanovišť.

Rekonstrukci zaplatil Jihomoravský kraj jako zřizovatel záchranné služby. „Oprava byla potřeba už vzhledem k tomu, že jsme se rozšířili o jednu posádku. Dříve nám chyběla čisticí místnost, kuchyňka a nebylo sociální zázemí u šaten,“ uvedla Albrechtová.

Nyní je v garáži větší prostor pro výjezdy sanitek, lepší hygienické zázemí pro desinfekci záchranářských vozů, ale vznikla také pobytová místnost s kuchyňkou pro záchranáře. V Břeclavi slouží skoro 40 lidí. Vždy sedm z nich je v nepřetržitém dvanáctihodinovém provozu.

Jihomoravský kraj zlepšuje podmínky pro záchranáře od roku 2010. Od té doby vzniklo nové výjezdní stanoviště za více než 170 milionů korun v Brně-Bohunicích a druhé výjezdní stanoviště v Brně-Černovicích, které stálo přes 40 milionů korun. Letos vznikne ještě stanoviště na Ponavě, které bude stát několik desítek milionů korun. Poté budou moct záchranáři opustit budovu v centru města, která už je nevyhovující a odkud často vyjíždějí do plného provozu. „Tím ale nekončíme. Chceme upravit všechna výjezdová místa, která neodpovídají podmínkám potřebným k výkonu práce záchranářů,“ uvedl Klusák.

Týká se to například Mikulova, Slavkova a Hustopečí. „V Mikulově jsme jednali s hasiči o možné výstavbě budovy na jejich pozemcích, studii vypracováváme i ve Slavkově a v Hustopečích čekáme, jak dopadne převod nemocnice na kraj. V ní totiž záchranka sídlí,“ dodal Klusák.

V Jihomoravském kraji je 23 výjezdových základen, z nichž jedna je letecká. Rozmístěné jsou tak, aby záchranáři stihli přijet na potřebná místa v zákonné lhůtě 20 minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?