Kraj podal srdcařům pomocnou ruku

10. 3. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Za svou si vzalo vedení Zlínského kraje kardiologickou péči v regionu. Pro zachování příslušného centra ve zlínské Baťově nemocnici se bez váhání shodlo na uvolnění devíti milionů korun pro spoluúčast na jeho nezbytném přístrojovém dovybavení.


„Jedná se o patnáct procent z celkových šedesáti milionů korun, které pak může nemocnice čerpat z Evropských fondů,“ upřesnil mluvčí krajského úřadu Milan Plesar s tím, že částku musí v dalším týdnu schválit ještě zastupitelstvo.

Šedesátimilionovou dotaci na podporu modernizace přístrojového vybavení může kardiocentrum Baťovy nemocnice čerpat právě v souvislosti s obdržením statutu, stejně jako dalších šestnáct tuzemských specializovaných pracovišť.

„Bohužel je zde komplikace v tom, že ministerstvo zdravotnictví bude od zřizovatelů příslušných zdravotnických zařízení požadovat finanční spoluúčast ve výši právě oněch patnácti procent,“ vysvětlil Plesar.

Kardiovaskulární centrum zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati zahrnuje nepřetržitou specializovanou péči v celé šíři oboru kardiologie, včetně kardiostimulace, angiologie, cévní chirurgie a intervenční radiologie.

„Mezi novými přístroji, které se díky dotaci do Baťovy nemocnice pořídí, bude například echokardiograf nebo nová angiolinka za dvacet pět milionů korun,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská.
Stávající Kardiovaskulární centrum Baťovy nemocnice tak podle ní bude mít všechny předpoklady pro úspěšné obhájení statutu, a to jak v oblasti technické, tak personální.

„Na interní klinice pracuje celkem osm lékařů s atestací z kardiologie a šest dalších se na ni připravuje. Další čtyři lékaři mají odbornou licenci v oblasti invazivní koronární angiografie a tři lékaři jsou nositeli licence opravňující provádět implantace kardiostimulátorů,“ vyčíslila.

Do spádové oblasti patří půl milionu obyvatel Významným důvodem pro uhájení kardiologického centra ve Zlíně je podle ní statistická skutečnost, že čtyřicet procent všech nemocí v republice je z oboru kardiologie.

„Při spádové oblasti zlínské nemocnice v rozsahu více než půl milionu obyvatel je i toto nepřehlédnutelný argument,“ podotkla radní.

Obhájení statutu kardiovaskulárního centra je podle krajského mluvčího Milana Plesara důležité také z pohledu úhrady od zdravotních pojišťoven.

„Například kardiostimulátory jsou řazeny do specializované péče a pojišťovny je tak hradí pouze v oněch sedmnácti specializovaných pracovištích,“ vysvětlil.

Pokud by se příslušný statut obhájit nepodařilo, pacienti ze Zlínského kraje by museli vyhledávat ošetření až v Brně či Olomouci.

„To je pro Zlínský kraj, jako zřizovatele Baťovy nemocnice, nepřijatelné,“ dodal Plesar.
Podotkl zároveň, že na Moravě jsou v současnosti v likvidaci kardiostimulační centra v Přerově, Prostějově, Šumperku a Hodoníně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?