Kraj podporuje záchytku v Příbrami, lékaře ale zajistit nemůže

26. 1. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj podporuje další fungování protialkoholní stanice v Příbrami. Chybějící lékaře ale městu zajistit nemůže, řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).


Záchytná stanice v Příbrami v minulosti sídlila v nevyhovujících prostorách, nově má být otevřena v areálu oblastní nemocnice na Zdaboři. Její zprovoznění se ale stále odkládá.

Podle mluvčí radnice Pavlíny Svobodové jsou nové prostory připraveny, nepodařilo se ale zajistit lékaře, kteří by byli ochotni v zařízení sloužit. Místostarostka Alena Ženíšková (ANO) se obrátila se žádostí o pomoc na příbramskou nemocnici a se zástupcem ředitele Tomášem Hadžegou si vyjasnili podmínky finančního ohodnocení i počty lékařů. Výsledek poptávky by měl být znám koncem ledna.

Ženíšková uvedla, že pokud veškeré roční úsilí vyjde naprázdno a ani ve spolupráci s nemocnicí se nepodaří sehnat lékaře, měl by situaci vyřešit kraj. „Buď tím způsobem, že zůstanou ve Středočeském kraji pouze dvě záchytné stanice, nebo udělá po své linii nějaké kroky, aby ty lékaře pro Příbram získal,“ dodala místostarostka.

Fialová upozornila na to, že hejtmanství nemá lékaře, které by mohlo Příbrami poskytnout. „Musejí se obrátit na zdravotní pojišťovny, jestli jim pomohou, kraj nemá žádné lékaře,“ podotkla radní. Připustila však, že když by veškerá jednání zkracovala, kraj by věc nějak musel řešit, protože má zájem o to, aby protialkoholní stanice v Příbrami fungovala. „Museli bychom k tomu přijmout nějaké opatření, ale k tomu bychom přistoupili, až by to bylo jasné,“ dodala Fialová.

Jakmile bude připraven pracovní tým, příbramské centrum sociálních a zdravotních služeb záchytnou stanici zaregistruje a pak může začít okamžitě fungovat. Zároveň bude moci požádat kraj o dotaci 1,5 milionu korun na provoz. Celkové roční náklady na provoz stanice jsou odhadovány na čtyři miliony korun.

Provozní doba je plánována od 19:00 do 07:00, případně od 20:00 do 08:00, konečné rozhodnutí padne po dohodě s lékaři. Kapacita je deset lůžek, přičemž jsou oddělené místnosti pro ženy a pro muže. Kromě lékařů, kteří budou zaměstnáni na dohodu o pracovní činnosti, budou na stanici sloužit zdravotní sestry a sanitáři. Mimo provozní dobu bude fungovat pohotovostní služba s lékařem, sanitářem i zdravotníkem na telefonu.

Ve středních Čechách jsou protialkoholní stanice ještě v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj jim každoročně přispívá na provoz, další peníze přidávají obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?