Kraj: Převozy pacientů budou náročné

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří pacienti Fakultní nemocnice v Olomouci se budou muset po 1. březnu stěhovat do jiných nemocnic.


Část pacientů Fakultní nemocnice Olomouc, kde v rámci výzvy „Děkujeme, odcházíme“ podalo výpověď 133 lékařů, převezmou ostatní nemocnice v regionu.

Některým nemocným lidem se dostane péče přímo v Olomouci, a to ve vojenské nemocnici, další pojedou do zbývajících šesti nemocnic. O převozy se postará záchranná služba, posílená o soukromé převozové služby. Hejtman Martin Tesařík zároveň vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby zahájil kroky ke stabilizaci fakultní nemocnice.

„Bude to přinášet výrazné nároky na logistiku transportu pacientů. Máme k dispozici 130 převozových sanitních vozidel a třicet resuscitačních vozidel zdravotnické záchranné služby,“ uvedl vicehejtman Michael Fischer po jednání se šéfy nemocnic, záchranné služby a pojišťoven, na němž hledali východisko z krize hrozící po 1. březnu.

Podle Fischera bude vedení fakultní nemocnice informovat praktické lékaře a ambulantní specialisty, kam mohou nemocného poslat. Kraj, jehož možnosti řešit dopady protestu jsou omezené, bude koordinovat akutní lůžkovou péči ve všech nemocnicích regionu. Lékařská pracoviště, kterým po 1. březnu hrozí omezení provozu nebo uzavření, částečně nahradí i odborná centra mimo kraj a specialisté nemocnic v Brně a Ostravě.

Hejtman včera vyzval šéfa resortu Hegera, aby zahájil kroky vedoucí ke stabilizaci fakultní nemocnice. Upozornil, že bude potřeba vyřešit možný výpadek fungování některých oborů.

Zdravotní pojišťovny budou podle hejtmanství hledat cestu, jak již v březnu reagovat na změny v lékařské péči v kraji úpravou plateb. Nemocnicím platí paušálně a částky nemusejí po změnách odpovídat reálně poskytované péči.

Kraj se hodlá se zástupci nemocnic a pojišťoven znovu setkat na počátku února, kdy již bude jasné, která oddělení bude muset fakultní nemocnice utlumit a do kterých jiných nemocnic bude možné pacienty posílat.

Protestem, který nejde proti vedení nemocnic, ale ministerstvu a vládě, chtějí lékaři docílit navýšení základního platu pro začínajícího lékaře na 1,5násobek průměrné hrubé mzdy,pro atestovaného specialistu požadují trojnásobek. Peníze na to podle nich v resortu jsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?