Kraj sestavil komisi pro řešení situace v kutnohorské nemocnici

16. 1. 2019 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Situací v kutnohorské nemocnici, kde kvůli nedostatku lékařů hrozí omezení chirurgické péče, se bude zabývat osmičlenná pracovní skupina. Krajští radní do ní jmenovali zástupce kraje, města, zdravotních pojišťoven i nemocnic v Kutné Hoře a Kolíně, řekla novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).


Prvořadým úkolem komise bude předložit radě kraje návrh na restrukturalizaci zdravotní péče. "Současně s tím očekáváme, že předloží návrh řešení smluvních vztahů s městem Kutná Hora, který vezme v úvahu nově upravený rozsah poskytování zdravotní péče," dodala hejtmanka. První jednání je svoláno na příští týden. Konečné závěry musejí schválit krajská rada a středočeští i kutnohorští zastupitelé.

Za kraj jsou v komisi radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) a pro majetek Josef Řihák (ČSSD), za město starosta Josef Viktora (ANO) a chirurg kutnohorské nemocnice Petr Geřábek. Kolínskou nemocnici, pod niž kutnohorské zařízení spadá, bude zastupovat ředitel Petr Chudomel a odborovou organizaci předseda odborů středočeských záchranářů Jiří Havlovic. Dále v komisi usednou zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Svazu zdravotních pojišťoven.

Chudomel v prosinci varoval, že letos v Kutné Hoře nebude možné zajistit chirurgickou péči v akutním režimu v potřebné kvalitě a personálním zabezpečení. Pacienty s akutními problémy podle něj měla záchranná služba vozit do 15 kilometrů vzdáleného Kolína. Všeobecná chirurgická ambulance měla být bez nočního provozu. Bezděk tvrdí, že kraj nechce přijmout žádné rozhodnutí, které by poškozovalo zájmy lidí na Kutnohorsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?