Kraj slíbil nemocnici v Žatci pomoc, zapomněl ji poslat

25. 1. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Když někdo něco slíbí, měl by to splnit. Toto pravidlo zřejmě nějak uniklo Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Už před rokem totiž kraj sliboval pomoc žatecké nemocnici, nic ale zatím neposlal a vypadá to, že se k tomu ani nechystá.


Slib byl dán loni v únoru, když kraj začal v nemocnicích Krajské zdravotní, kde je jediným akcionářem, proplácet lidem regulační poplatky.

„Bohužel, zatím jsme žádnou pomoc nedostali. Žádali jsme o dotaci na přístroje, ale neuspěli jsme. Pomoc nám byla jen přislíbena, nic se ale nedělo,“ potvrdil Petr Šmíd, předseda správní rady žatecké nemocnice.

Politici ale slibovali hodně. Před měsíci se hovořilo o možné podpoře prostřednictvím peněz na přístrojové vybavení nebo i o jiných možnostech pomoci.

„O formě pomoci nemocnicím, které nezřizuje Ústecký kraj, stále jednají představitelé kraje i krajského úřadu,“ řekl v dubnu 2009 František Janačík z kanceláře hejtmanky Jany Vaňhové.

Petr Benda z vedení kraje i Krajské zdravotní tehdy také řekl, že pomoc nebude asi finanční, ale technická. Jaká přesně ale neřekl a nemocnice nic nedostala.

Po roce si krajský úřad na své sliby nepamatuje. „Nikdy se nehovořilo o konkrétní pomoci konkrétním nemocnicím, vždy se jednalo o komplexní program podpory zdravotnických zařízení,“ uvedla na dotaz Deníku Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje.

„Ústecký kraj nepřispívá na provoz v žádné z nemocnic kraje, proto nelze očekávat, že podpoří jiné nemocnice,“ pokračovala Hanáčková.

Zatím ale nedorazila vůbec žádná pomoc, co tedy kraj sliboval?

Na sliby si pamatuje i Jan Čermák (ČSSD), lounský místostarosta a člen rady kraje. „Je špatně, že se na tento slib zapomnělo,“ řekl. Čermák podle svých slov nechce, aby slib zapadl.

„Chci tuto otázku znovu otevřít. Budu se na to ptát hned na příštím jednání rady kraje. Musíme žateckou nemocnici podpořit,“ dodal.

Zda ale nějaká pomoc dorazí není vůbec jisté. „Stávající situace neumožňuje čerpat prostředky z rozpočtu kraje do žádné z nemocnic na území kraje,“ uvedla Hanáčková.

Zkusí to znovu

Vedení žatecké nemocnice se ale nevzdává. „Myslíme si, že když kraj v minulosti podpořil své nemocnice desítkami milionů korun, mohl by pomoci i nám. Také se staráme o občany kraje. Nechceme peníze na provoz, jen příspěvek na přístroje. Ten dostali i ostatní nemocnice. Žádáme o dotaci znovu,“ prohlásil Petr Šmíd s tím, že by se mělo jednat o 3,7 milionu z fondu hejtmanky.

Žateckou nemocnici pořád trápí nerovná soutěž, která byla odstartována právě ve chvíli, kdy kraj začal proplácet regulační poplatky jen ve svých nemocnicích. Jen za loňský rok na ně vydal 42 milionů.

„Když budete žít stejně daleko od nemocnice, kde budete platit, a kde za vás zaplatí, pro kterou se rozhodnete? Toto se nám vůbec nelíbí, je to nerovnost na trhu, s tím by se mělo něco udělat,“ je rozhořčený předseda správní rady žatecké nemocnice.

Nerovná soutěž

Kraj na to reaguje prohlášením, že analýzy prokázaly, že nedošlo k téměř žádnému přesunu pacientů.

„Proplácení poplatků není podpora nemocnic kraje, poplatky jsou hrazeny za naše občany,“ uvedla k tomu Hanáčková.

„Copak ale lidé v okrese Louny nejsou občany Ústeckého kraje?“ ptá se Šmíd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?