Kraj už nechce platit za nájem sanitek

5. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj už nechce dál platit nájem za sanitky záchranné služby. Pořídil nové vozy. Tentokrát bez prostředníka. A tím byla dosud krajská zdravotní firma, jejímž úředníkům se z nájmu přispívalo na platy.


Vlastimil WEINER, redaktor: Čím víc sanitek, tím víc peněz pro úředníky krajské firmy na řízení zdravotnictví. Hradecká záchranná služba jí platí za sanitky nájem.

Jana TŘEŠŇÁKOVÁ, radní pro zdravotnictví, Královéhradecký kraj /ČSSD/: Je to kritizovaný model. Není úplně morální.

Vlastimil WEINER, redaktor: Dosud fungující model pronájmu sanitek označili auditoři, které si objednal kraj, za podivný. Záchranáři platili nejdřív za 30 sanitek, které měli půjčené od kraje, 7,5 milionu korun ročně. Teď za 10, 2 miliony. Dosud tedy sanitky vydělávají záchranou života peníze pro 6 úředníků krajské firmy. Plat ředitele je až 130 tisíc korun měsíčně.

Jiří SKŘIVÁNEK, ředitel, Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Sanitky postupně budou předávány bezplatně záchranné službě.

Vlastimil WEINER, redaktor: V příštím roce i zbylých 10 vozů půjčených od kraje. 12 nových sanitek za téměř 30 milionů korun si už pořídila záchranná služba sama pro sebe. Bez drahého prostředníka. V kraji teď jezdí 50 vozů.

Jiří MAŠEK, ředitel, ZZS Královéhradeckého kraje: Obnova, pokud je úplně optimální, tak je to asi 7 vozidel ročně. Nám se daří obnovovat v intervalu 2 let. Proto je to ve dvojnásobném počtu.

Vlastimil WEINER, redaktor: Pro srovnání vývoje přistavil ředitel svou starou stejšnu, kterou půjčuje filmařům.

Jiří MAŠEK, ředitel, ZZS Královéhradeckého kraje: Sanitka stará 50 let, ten dojezd byl třeba půl hodiny, i delší. Dneska je povinný výjezd do 2 minut od zavolání dispečinkem. Dojezd ze zákona do 20 minut.

Vlastimil WEINER, redaktor: V celé zemi vyjíždí 800 sanitek z 295 středisek záchranné služby, kterou řídí kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?