Kraj Vysočina odškodní pozůstalé

6. 12. 2006 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina chce podle slov svého hejtmana Miloše Vystrčila (ODS) odškodnit pozůstalé po obětech vraha Petra Zelenky. Chceme se chovat maximálně férově a seriózně, stejně ten život nikomu nevrátíme, o to nejcennější už přišli, řekl ČTK hejtman. "Poté, co ty požadavky, ohlasy těch potenciálně poškozených shromáždíme, budeme se ve spolupráci s nemocnicí a právníky domlouvat, jakým způsobem," upřesnil...


Soudy řešily od 90. let desítky kauz, v nichž pacienti nebo jejich pozůstalí žalovali lékaře a nemocnice za zanedbání péče. Vyšší odškodnění přitom většinou přiřkly těm, co pochybení zdravotníků přežili.

Peníze za své chyby vypláceli sami lékaři, nemocnice, schvalovala je i Sněmovna.

Rekordní částka v odškodnění představuje 16 miliónů pro rodiče těžce postiženého syna. Sumu jim letos v létě přiřkl soud jako odškodnění za zanedbání lékařské péče v prostějovské nemocnici. Ta se ale proti rozsudku odvolala.

Případy odškodnění:

1993 - Sněmovna rozhodla o odškodnění 38 lidí, kteří se do 30. června 1987 nakazili HIV po podání nakažené krevní transfúze nebo krevních derivátů. Do uvedeného data se ještě neprovádělo příslušné vyšetření dárců. Každá oběť dostala 750 tisíc korun.

2000 - Dva a půl miliónu korun získala rodina chlapce, který se po narození nakazil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze hepatitidou C. Hoch se narodil v červnu 1990, nemoc byla u něj zjištěna o pět let později.

2000 - Odškodnění od tisíc do několika deseti tisíc korun dostala každá z pěti žen, jež částečně ochrnuly po gynekologické operaci v Lužické nemocnici v Rumburku. Pacientkám způsobil doživotní následky vadný přístroj.

2002 - Lékařka zaplatila manželům Borýskovým ze Zlína 10 tisíc korun za smrt jejich tehdy desetiměsíční dcery, již nenechala včas převézt do nemocnice. Dalších dvacet tisíc korun poukázala na dobročinné účely. S rodiči se vyrovnala v rámci mimosoudního vyrovnání, čímž se vyhnula trestnímu stíhání.

2003 - Zdeněk Volf dostal vysoudil na nemocnici v Hradci Králově 860 tisíc korun za to, že mu tam omylem vyoperovali zdravou ledvinu. O rok později zemřel. Dva lékaři dostali podmínečný trest.

2004 - Soud v Jihlavě přiřkl dva a půl miliónu rodičům, jejichž holčička utrpěla 30procentní popáleniny při požáru inkubátoru.

2004 - Krajský soud v Plzni vyměřil 450 tisíc korun jako odškodnění pro rodiče batolete, jež mělo zemřít v lednu 2002 kvůli pochybení lékařů v chebské nemocnici. Peníze musel zaplatit její provozovatel - Karlovarský kraj, jenž nyní částku vymáhá na lékařích.

2006 - Okresní soud v Prostějově přiřkl rodině malého chlapce 16 miliónů korun. Platit má prostějovská nemocnice za nedostatečnou péči o jejich novorozeného syna. Nemocnice se proti rozsudku odvolala.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?