Kraj Vysočina zvažuje modernizaci dvou nemocničních pavilonů

27. 2. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina zvažuje modernizaci dalších dvou nemocničních pavilonů. V jihlavské nemocnici by se mohl dočkat rekonstrukce pavilon interny. Nemocnice Třebíč potřebuje nový pavilon chirurgických oborů. Radní kraje dnes rozhodli o zahájení investorské přípravy těchto akcí. Rozhodnutí o jejich realizaci padne až tehdy, kdy bude vedení kraje znát náklady i možnost zajištění provozu dotčených nemocničních oddělení, uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).


Oba objekty kraj považuje za nutné pro zajištění základních zdravotních služeb v těchto svých nemocnicích. Sedmipodlažní pavilon interny v Jihlavě pochází z roku 1983. Budova byla před dvěma lety zateplena a má rekonstruované výtahy, což stálo přes 55 milionů korun. Návrh na přestavbu pavilonu včetně možných zdrojů jejího financování by mělo krajské vedení dostat ve druhé polovině letošního roku.

Panelová budova pavilonu chirurgických oborů třebíčské nemocnice má pět pater. Postavena byla v polovině minulého století a už prakticky dosloužila. Nový pavilon by měl vzniknout místo historických budov A a A1, které zřejmě čeká demolice. O dalším postupu příprav u této akce bude kraj rovněž rozhodovat ve druhém pololetí.

Na Vysočině je pět krajských nemocnic. Kromě Jihlavy a Třebíče i v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě. Kraj do nich investoval už v minulých letech. Loni v září byl v jihlavské nemocnici otevřen nový pavilon urgentní a intenzivní péče s 80 lůžky. Stavbu za 317 milionů korun umožnila dotace z Regionálního operačního programu. S podporou unie kraj rovněž postavil pavilon pro matku a dítě v třebíčské nemocnici, který stál 320 milionů korun. Slouží od léta 2011.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?