Kraj začne s centralizací karlovarské nemocnice, ale jen s dotací

10. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj požádá o dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na centralizaci karlovarské nemocnice. Projekt za 143 milionů korun chce ale dělat, jen když dotaci 100 milionů korun dostane.


S pracemi ale bude muset začít ještě předtím, než se o přidělení dotace definitivně rozhodne, řekl novinářům hejtmanův náměstek Martin Havel (ČSSD).

Centralizace lékařské péče má přesunout některá oddělení z okrajových částí karlovarské nemocnice do nových prostor, které vzniknou přístavbou a nástavbou pavilonu B.

„Žádáme o dotaci a zároveň děláme výběrové řízení na dodavatele. Ve smlouvě proto budou zakotveny přísné podmínky, protože v současné době nevíme, jestli dotaci dostaneme. Pokud dotaci nedostaneme, tak se dílo provádět nebude,“ uvedl Havel.

Ve smlouvě tak bude podmínka získání dotace a navíc ještě souhlas Karlovarského kraje. Jde podle Havla o další pojistku.

Stavba ale bude muset být provedena během 11 měsíců, proto se dodavatel musí zavázat k tomu, že v případě nedodržení termínu uhradí kraji ztráty, které mu vzniknou. Při nedodržení termínu by kraj musel dotaci z ROP vracet.

Kraj tak podle Havla bude velmi pečlivě zjišťovat, kolik projektů se do výzvy přihlásí a jakou by mohl mít projekt centralizace lékařské péče šanci na získání dotace. I tak ale půjde zřejmě do určitého rizika. I proto se zpočátku v nemocnici budou dělat práce, které by umožnily případné zastavení stavby. Má být hotova, pokud kraj dotaci získá, v říjnu příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?