Kraj zamítl námitky firem vyřazených z tendru na nemocnici Náchod

5. 3. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj zamítl námitky všech pěti firem proti vyřazení z miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. V úsilí vrátit se do soutěže z nich pokračuje jen společnost Skanska, která se proti rozhodnutí kraje odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.


Tendr pokračuje dál se dvěma uchazeči. ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Kraj pět ze sedmi uchazečů o zakázku vyřadil poprvé loni v prosinci. Uchazeči údajně nesplnili všechny kvalifikační požadavky. V lednu ale kraj prosincové rozhodnutí zrušil a rozhodl znovu ve stejném duchu. Zdůvodnění o vyloučení však kraj vydal podrobnější. Vedle společnosti Skanska ze soutěže vyřadil firmy Průmstav, VCES, OHL ŽS a Sdružení Náchod, které tvoří Strabag a Geosan Group.

V soutěži zůstaly jen firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief. Jim kraj už zaslal výzvu k podání cenových nabídek. Lhůtu pro podání nabídek kraj nyní posunul z původního 15. března na 28. března.

Stavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Pravicová opozice projekt kritizuje a označuje jej za megalomanský. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje.

Předmětem zakázky jsou čtyři nové budovy, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Dostavba v dolním areálu nemocnice se uskuteční za plného provozu nemocnice a má trvat 27 měsíců. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?