Kraj zatím garantuje lékařům návrat na místa, z nichž dali výpověď

7. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeský kraj, vlastník nemocničních akciových společností, je zatím stále ochoten garantovat lékařům, kteří podali výpovědi v akci Děkujeme, odcházíme, návrat na původní pozice.


Po jednání se zástupci Lékařského odborového klubu (LOK) to Právu v pátek řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„Garance ale není časově neomezená. Kraj se bude muset začít připravovat na to, že tyto pozice obsadí jinak. Třeba vypsáním výběrových řízení. Záleží na lékařích, aby oni zvážili, co je ta mezní hranice,“ zdůraznil Zimola. Dodal, že společně s resortní náměstkyní Ivanou Stráskou (ČSSD) se lékařů ptali, zda i s ohledem na nebezpečí likvidace některých jihočeských nemocnic není čas zvolit jinou formu protestu.

„Bohužel změnu pozice LOK zatím nelze očekávat, byť si jeho členové uvědomují vznikající nebezpečí, ale klíčovým problémem pro ně zůstává neochota a arogance vlády spolu se zkreslováním některých informací, což jim nedovoluje ze svých požadavků ustoupit,“ uvedla Stráská.

Další jednání vedení kraje a zástupců Lékařského odborového klubu je plánováno na 17. února. Do té doby by snad mělo být jasno, jak se k problému postaví vláda. Jihočeský kraj má připraven plán, jak postupovat v případě, že by po 1. březnu všech 99 jihočeských lékařů, kteří podali výpověď, nenastoupilo do práce.

„Ředitelé nemocnic od nás dostali jasný úkol, aby definovali jednotlivé neobsazené pozice na odděleních a zda bude možné je nějakým způsobem nahradit kolegy, kteří zůstávají, či bude muset dojít k utlumení provozu,“ upřesnila Stráská s tím, že krizové plány od jednotlivých nemocnic už má k dispozici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?