Kraj zatím nemůže podepsat smlouvu na přestavbu nemocnice Náchod

19. 3. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj zatím nemůže s případným vítězem miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod podepsat smlouvu. Kraji to nařídil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).


Na jednání krajského zastupitelstva to řekla ředitelka krajského Centra evropského projektování Klára Dostálová. Tendr jde do finále, v závěru března by dva uchazeči měli podat cenové nabídky.

V soutěži bylo původně sedm uchazečů, ale kraj jich pět vyřadil pro údajné nesplnění všech kvalifikačních požadavků. Z vyřazených usiluje do vrácení do soutěže jen společnost Skanska, která se proti rozhodnutí kraje odvolala k ÚOHS. V soutěži pokračují firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief.

Antimonopolní úřad správní řízení týkající se zakázky na nemocnici zahájil už loni v květnu. Zakázkou se úřad začal zabývat na návrh firmy CGM Czech. Stěžovala si na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky. V srpnu ÚOHS vydal předběžné opatření, kterým zakázku pozastavil. V listopadu úřad pozastavení zrušil.

„ÚOHS posíláme průběžně veškeré informace k projektu a k dění k veřejné zakázce. ÚOHS vše monitoruje, ale stále ještě máme zákaz podpisu smlouvy, ten ještě odebrán nebyl,“ řekla Dostálová zastupitelům. Cenové nabídky by firmy měly podat 26. března, hodnoticí komise by se měla sejít v dubnu, doplnil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Stavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Pravicová opozice projekt kritizuje a označuje jej za megalomanský. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje.

Předmětem zakázky jsou čtyři nové budovy, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Dostavba v dolním areálu nemocnice se uskuteční za plného provozu zařízení a má trvat 27 měsíců. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?