Kraj zrušil projekt centralizace karlovarské nemocnice

30. 4. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj zrušil výběrové řízení na dodavatele zakázky na centralizaci nemocnice v Karlových Varech. Zruší také svou žádost o dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Projekt za zhruba sto milionů korun by už neměl šanci na splnění termínů, řekla novinářům náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Eva Valjentová (KSČM).


„Kraj se rozhodl zrušit výběrové řízení z důvodu nesplnění termínů. Museli jsme se vypořádat s námitkami, které došly k otevírání nabídek a bylo jasné, že už nestíháme termíny, abychom do konce června mohli proinvestovat 15 procent dotace,“ uvedla Valjentová.

Problémy nastaly ve chvíli, kdy hodnotící komise vyřadila první tři nejlevnější firmy, které se o zakázku ucházely. Údajně dostatečně nezdůvodnily nízkou cenu nabídky.

Krajská rada pak doporučení komise nejprve odložila a nakonec rozhodla o zrušení celé zakázky. Podle náměstka hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) vedení kraje věří, že má zrušení zakázky v zadávacích podmínkách právně dostatečně ošetřeno. Přesto je možné, že se nějaká z firem obrátí ještě na antimonopolní úřad, aby důvody zrušení tendru posoudil.

Centralizace měla seskupit oddělení nemocnice, které jsou dnes rozeseté po rozsáhlém areálu do jednoho celku. To by do budoucna mohlo snížit náklady i zlepšit péči o pacienty.

Valjentová uvedla, že podle rady je třeba také zjistit možnosti jiných zdrojů financování, případně úpravy zakázky tak, aby v případě, že ROP Severozápad na podzim ještě vypíše jednu výzvu, mohl projekt znovu žádat o dotaci.

„Musí se zjistit, jestli je vůbec technicky možné zrealizovat takovou zakázku, aby byla dokončena za 12 měsíců. Peníze z ROP musí být proinvestovány nejpozději do konce roku 2015,“ doplnil Navrátil, který je zároveň předsedou výboru regionální rady ROP Severozápad.

Podle něj je zrušená zakázka zároveň varováním pro jiné žadatele o dotaci z posledních výzev ROP Severozápad, aby výběrová řízení na dodavatele, pokud je ještě nemají hotové, dělali pečlivě. „Jakákoli námitka už v podstatě znamená konec zakázky. Termíny už není možné většinou stihnout,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?