Kraje pod tlakem: poplatky hradit všem, nebo nikomu

6. 6. 2010 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje a města pod vedením soc. dem. se do 21. června musejí rozhodnout, zda budou nadále proplácet regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních. Buď je budou proplácet ve všech zařízeních, nebo nikde.


Uvedl to včera na tiskové konferenci jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Jako první zrušil proplácení už tento týden Pardubický kraj.

Zřejmě tak padne slib soc. dem., s nímž drtivě vyhrála krajské volby v roce 2008, že bude poplatky hradit za občany v zařízeních, která zřizují města či kraje a v nichž ČSSD vládne. Kraje se budou moci rozhodnout po svém, ale vzhledem k ekonomické krizi je nereálné, že by v proplácení pokračovaly.
Hašek v pátek seznámil předsednictvo ČSSD s dopisem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o výsledcích neformálního jednání s Evropskou komisí.

Podle ní by proplácení zdravotních poplatků v krajských a městských nemocnicích mohlo představovat zakázanou veřejnou podporu.

„Komise v dané věci navrhuje dva možné postupy řešení do budoucna, které by byly v souladu s pravidly veřejné podpory, a to hradit poplatky ve všech zdravotních zařízeních bez ohledu na zřizovatele, a nebo poplatky neproplácet vůbec,“ prohlásil Hašek. Podle něj to fakticky znamená, že každá krajská samospráva, případně každá městská samospráva, která je zřizovatelem zdravotnického zařízení, musí sdělit, jak bude postupovat, a to nejpozději do 21. června, jak stanovil antimonopolní úřad.

Hašek na dotaz, zda jeho Jihomoravský kraj bude i nadále poplatky po termínu proplácet, neodpověděl. „Nechám připravit analýzu a na jejím základě se rozhodne,“ podotkl s tím, že výsledek by měl být k dispozici do deseti dnů.

Podle lídra ODS Petra Nečase neměly být nikdy poplatky propláceny. „Je to evidentní, jsou dnes na to rozhodnutí i příslušných soudů, je tady stanovisko ministerstva vnitra, které zablokoval soc. dem. ministr pan Pecina. Je tady rozhodnutí Evropské komise o nedovolené veřejné podpoře. Tady se jednoznačně ukázalo, že to byl nezákonný krok v rozporu s legislativou ČR,“ řekl včera Nečas novinářům.

John: místo na silnice šly peníze lidem

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John uvedl, že v některých krajích se poplatky proplácely z peněz určených na opravy silnic.

„V USA každý, komu se rozbilo auto kvůli špatnému stavu silnic, by žaloval hejtmany, kteří vzali peníze na opravy silnic a způsobili lidem velké ekonomické škody kvůli demonstraci, že proplácejí třicetikorunový poplatek. Nejsme ve Spojených státech, hejtmani budou zřejmě zachráněni,“ glosoval to John. Kraje za vracení poplatků pacientům dosud utratily přes 600 miliónů korun, z toho za minulý rok to bylo 496 miliónů korun. Letos zatím nejsou k dispozici úplná čísla, ale z dostupných informací vyplývá, že na to kraje vynaložily přes 116 miliónů korun. Kraje začaly poplatky hradit většinou od loňského února. Loni nejvíce přispěl Středočeský kraj, a to zhruba 80 milióny korunami, Jihomoravský kraj svým občanům na poplatcích odpustil téměř 50 miliónů korun.

Nejmenší výdaje měl v minulém roce Plzeňský kraj, a to přibližně 7,6 miliónů korun. Poplatky nehradí jen Praha, kde vládne ODS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?