Kraje požádají Ústavní soud, aby pozastavil zákon o nemocnicích

9. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje požádají Ústavní soud, aby pozastavil účinnost zákona o neziskových zdravotnických organizacích, který by měl vstoupit v platnost od 1. července. Nové Poslanecké sněmovně také co nejdříve předloží vlastní návrh zákona, který bude vztahy ve zdravotnictví upravovat...


Nedvězí - Po jednání rady Asociace krajů ČR to v pátek řekl její předseda Evžen Tošenovský. Kraje zákon, který ve sněmovně prosadila ČSSD a KSČM, dlouhodobě kritizují. Na Ústavní soud se neobrátí společně, ale učiní tak jednotlivě.

Podnět k soudu totiž musí schválit krajské zastupitelstvo. V případě, že by regiony postupovaly společně, zřejmě by se na Ústavní soud nestihly obrátit předtím, než zákon vstoupí v platnost.

„Domníváme se, že zákon je protiústavní, protože zasahuje do samostatné působnosti nakládání s majetkem krajů,“ zopakoval Tošenovský dlouhodobé stanovisko regionů. V jejich čele kromě jižní Moravy stojí představitelé ODS, která zákon odmítá. Na společném postupu se podle Tošenovského shodli všichni hejtmani. Každý z nich má přitom právo veta. „Jsme takovou malou bezpečnostní radou. Všichni jsme se shodli na tom, že je to velmi špatný zákon a byli bychom velmi rádi, aby byl zastaven,“ dodal.

Jeho slova potvrdil i středočeský hejtman Petr Bendl. Sám se chystá navrhnout krajskému zastupitelstvu, které se sejde 28. června, aby se co nejdříve obrátilo na Ústavní soud a požádalo o zrušení zákona.

Podobně budou postupovat i další kraje. „My se nepřipravujeme na implementaci toho zákona u nás v regionech. Předpokládáme, že bude zrušen a nebude třeba měnit nic z toho uspořádání, které se v posledních třech letech v krajích odehrává,“ řekl zlínský hejtman Libor Lukáš.

Sněmovna v květnu napodruhé přijala zákon, jímž se zavádějí kromě dosavadních forem příspěvkových organizací a akciových společností také neziskové nemocnice. Ty budou mít jistou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, ostatní ji mohou, ale nemusejí získat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?