Kraje se peněz pro zadlužené nemocnice do podzimu nedočkají

9. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejdříve v září projedná vláda požadavky krajů na oddlužení nemocnic, které stát na samosprávy převedl. MZ totiž čeká na audity z jednotlivých krajů, které potvrdí oprávněnost jejich požadavků...


PROSTĚJOV - ČTK to v sobotu řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) během návštěvy prostějovské nemocnice. Dříve se peněz nedočká ani Olomoucký kraj, přestože má již audity zpracovány.

„Nemůžeme nikoho zvýhodňovat, proto pro všechny kraje platí stejné termíny. Musíme mít podklady pro rozhodnutí, jaké dluhy jsou oprávněné a mohou být uhrazeny,“ uvedla Součková. Podle ní ministerstvo v červenci pozve zástupce krajů na pohovory a poté předloží materiál ministerstvu financí a následně vládě.

Postup ministerstva se však nelíbí vedení Olomouckého kraje. „O problému se ví od ledna a ještě v červnu ministerstvo nestanovilo pravidla, podle nichž peníze rozdělí a z jakých zdrojů. Velmi mne to znepokojuje,“ řekl v sobotu ČTK hejtman Olomouckého kraje Jan Březina (KDU-ČSL).

Olomoucký kraj požaduje od státu uhrazení dluhu nemocnic ve výši zhruba 123 milionů korun. V nejvíce zadluženém Jihomoravském kraji však propad převýšil jednu miliardu korun. Celková zadluženost nemocnic, které stát převedl na kraje, se blíží šesti miliardám korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?