Kraje: Stát by měl podílet na placení záchranek ze dvou třetin

26. 9. 2011 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát by se měl podle Asociace krajů podílet na financování zdravotnických záchranných služeb ze dvou třetin. Hejtmani odmítají další zatěžování krajských rozpočtů zvyšováním jejich nákladů. Hodnota bodu nebyla za deset let navýšena, přitom rostou ceny energií i mzdy. Kraje nedostaly na dohodnuté navýšení mezd lékařů záchranek a musely sanovat i růst mezd externích záchranářů, bez kterých by záchranné služby zkolabovaly, řekli hejtmani po jednání v Třeboni novinářům.


„Jihočeský kraj za poslední čtyři roky navýšil příspěvek na fungování záchranky o 150 milionů korun,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Rostou běžné výdaje na provoz záchranky, platy lékařů a ceny pohonných hmot. „Za deset let nebyla navýšena hodnota bodu za činnost záchranných služeb. Není možné, aby se o tak závažné věci nevedla debata na úrovni ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven,“ dodal. Zákon o záchranných službách by měl zohlednit prioritu státu podílet se na financování nejméně ze dvou třetin.

Kraje dále žádají ministerstvo zdravotnictví, aby zabránilo snížení financí určených pro lázeňství. Jejich zástupci míní, že by klesla konkurenceschopnost českého lázeňství a sociálně slabé obyvatelstvo by lázeňskou péči nemohlo využívat jako dosud. Dopady by to mělo i do zaměstnanosti.

Také v nemocnicích je podle hejtmanů situace kritická. Kraje nedostaly peníze, které odborářům na jaře po akci Děkujeme, odcházíme slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), a zvýšené mzdy lékařů regiony hradí na úkor rozpočtů krajských nemocnic.

Hejtmani odmítají, aby na financování nemocnic šlo v příštím roce 95 procent peněz letošního roku. Upozorňují na to, že rozpočet byl už letos krácen proti předcházejícímu roku na 98 procent. „Je to cesta do krize ve zdravotnictví, všechny nemocnice se ocitnou v červených číslech, za ty peníze nelze léčit. Třeba Pardubický kraj už nyní vyčlenil stovky milionů korun, aby sanoval své nemocnice. Je třeba vyvinout tlak na VZP, potažmo na ministerstvo zdravotnictví, aby minimálně zachovaly míru financování a aby zohlednili desetiprocentní nárůst mezd lékařů a inflaci,“ uvedl Zimola.

Kvůli růstu platů zdravotníků se dnes ozvala i asociace záchranných služeb, přidala se tak k asociaci nemocnic. Obě se obávají toho, že by doktoři a sestry v příštím roce nemuseli dostat přidáno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?