Kraje svolávají krizové štáby, připravují nejhorší scénáře

4. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Management krajů i nemocnic řeší v těchto dnech téměř stejné zadání: jak zajistit zdravotní péči po odchodu značné části lékařského personálu. Kraje svolávají krizové štáby, ředitelé se připravují na nejhorší.


Situace je nejvážnější na Vysočině, z krajských nemocnic odchází zhruba 60 procent lékařů. Nemocnice tak již nyní plánují, jak péči zajistí. Ve hře je přitom několik variant, které připadají v úvahu. Vedle omezování zákroků je to přesouvání péče i celková změna systému práce.

Ředitelé nemocnic tak v těchto dnech jednají s hejtmany a snaží se vymyslet krizové řešení. Ministr zdravotnictví Leoš Heger zase koncem týdne svolal ředitele fakultních nemocnic.

Nejhorší situace je na Vysočině

Na Vysočině podle údajů krajských nemocnic z minulého týdne podalo výpověď 59 procent lékařů, krajský úřad by měl mít přesná čísla během dnešního dne. Problémy by mohly nastat také ve Zlínském kraji, kde se z krajských nemocnic chystá odejít téměř 40 procent lékařů, v Plzeňském kraji je to 37 procent, v Pardubickém 33 procent.

V některých zařízeních hrozí, že v březnu po odchodu lékařů nebudou fungovat. Obává se toho například vedení městské Nemocnice Jablonec, která dostala 39 výpovědí, což je téměř 40 procent lékařů, v oblastní nemocnici v Náchodě podalo výpověď 57 lékařů. Z nemocnice v Kadani chce odejít 12 ze 40 lékařů.

Jednat, jednat, jednat...

V Pardubickém kraji ke stolu hejtmana včera zasedli ředitelé nemocnic. Jednali zejména o struktuře výpovědí a o možném omezení péče. Ředitelé do jeho kanceláře budou chodit každé pondělí, Radko Martínek chystá i schůzky s odbory.

Na jednání o krizovém plánu se dnes sejde s řediteli nemocnic a záchranné služby vedení Středočeského kraje. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) je kraj připraven jednat i s lékaři, zda by výpovědi nevzali zpět. V některých nemocnicích se ale podařilo zajistit nové týmy, podané výpovědi tak již platí a nemohou být zrušeny.

Některé kraje situaci zvládnou

Vedle katastrofických scénářů se ale objevují i ty pozitivnější. Například Jihočeský kraj již dopředu hlásí, že situaci zvládne aniž by potřeboval omezovat péči. Například v českobudějovické nemocnici ji nepodal ani jeden lékař.

„Rozhodně tady nepanuje mezi lékaři nějaká euforie. Spíš si řada z nich uvědomila, že když půjdou do výpovědi, budou v tak malém počtu, že by ohrozili pouze sami sebe. Byli proto věrni spíše heslu: raději zůstaneme,“ sdělil Právu předseda Lékařského odborového klubu v českobudějovické nemocnici Martin Kloub.

Už od začátku výzvy měly výpovědi v českobudějovické nemocnici nepatrnou podporu. Výzva špičkové lékaře nemocnice neoslovila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?