Kraji hrozí žaloba. Kvůli proplácení poplatků za recepty

8. 3. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
O miliony korun může přijít Jihomoravský kraj. Pokud jej zažaluje lékárenský řetězec Dr. Max a uspěje. Podle jeho právníka Vlastislava Kusáka totiž firma v minulosti kvůli proplácení třicetikorunových poplatků za recepty v každém kraji tratila deset milionů korun.


Řetězec podal nejprve žalobu na Středočeský kraj. Vrchní soud v Praze mu dal za pravdu. Teď vymáhá firma ušlý zisk po Jihočeském kraji, kde jsou podle právníka Kusáka soudy nejrychlejší. „Pokud spor vyhrajeme, podáme žalobu i na ostatní kraje, včetně Jihomoravského,“ konstatoval Kusák.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého zatím není důvod se záležitostí zabývat. „Oznámení o žalobě nemáme. Až je dostaneme, budeme to řešit s právníky,“ uvedl Ryšavý. Kraj proplácel lidem regulační poplatky ve svých nemocnicích a lékárnách od ledna 2009. Pro nedostatek peněz v rozpočtu proplácení v červnu 2010 zrušil.

Redakce Deníku Rovnost zjišťovala v některých brněnských lékárnách, zda nezvažují podání žaloby rovněž. Ve všech oslovených tvrdili, že soud může trvat dlouho. Proto o této možnosti neuvažují.

Předseda oblastního sdružení lékárníků Brno Radim Kučerovský k tomu poznamenal, že soudní tahanice by se nemusely finančně vyplatit. „Jejich ztráta není tak velká jako u velkého řetězce. V případě prohry ještě zaplatí soudní výlohy,“ podotkl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?