Kraji se nelíbí podmínky na provoz hustopečské nemocnice

24. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj má zájem o provozování hustopečské nemocnice, ale podmínky veřejné soutěže považuje za diskriminační. Požádá město o jejich změnu, řekl novinářům krajský radní Marek Šlapal (ČSSD).


Kraj se chtěl do soutěže přihlásit prostřednictvím některé ze svých nemocnic. Podle Šlapala to ale podmínky řízení nedovolují, protože Hustopeče požadují zkušenost s řízením více zařízení. Krajské nemocnice to nesplňují. Podle starosty Hustopečí Luboše Kuchynky (ODS) podmínky diskriminační nejsou. Město jako zřizovatel vyhlásilo výběrové řízení kvůli ekonomickým potížím nemocnice.

„Podmínky výběrového řízení neumožňují, aby se do něj přihlásil Jihomoravský kraj. Není provozovatelem služeb a nemocnice jakožto jeho příspěvkové organizace zase nesplňují podmínku, že by měly zkušenost s řízením více organizací,“ tvrdí Šlapal.

Podle Kuchynky se ale kraj jako provozovatel a zřizovatel více nemocnic jistě může zúčastnit výběrového řízení. Dodal, že město hledá pro nemocnici zkušeného a kapitálově silného provozovatele, který disponuje sítí zdravotních zařízení. „Provozování jediné nemocnice pro nás nemůže být zárukou budoucí prosperity našeho zdravotnického zařízení,“ řekl starosta.

Jihomoravský kraj prý ale navrhne změnu podmínek výběrového řízení. „S nikým z kraje jsem o změnách nemluvil, a proto o žádných zatím neuvažujeme,“ dodal Kuchynka. „S vedením Hustopečí se sejdu ještě tento týden,“ řekl Šlapal.

Jihomoravský kraj projevil zájem přihlásit se do výběrového řízení už v minulosti. „Zdraví není zboží, a proto by se nemocnice neměla dostat do rukou soukromého subjektu. Pokud by ji provozoval kraj, bylo by to zárukou zachování formy veřejného zdravotnictví,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hustopečská nemocnice měla loni ztrátu přes sedm milionů korun, což zatěžuje rozpočet města.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?