Krajská nemocnice Liberec odkupuje část firmy Česká sanita

19. 9. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec odkupuje část firmy Česká sanita, která je největší dopravní zdravotní službou v regionu. Krajská nemocnice převezme od října nejen více než desítku sanitek společnosti, ale i její řidiče. Cílem projektu je rozšíření a zlepšení služeb, servisu i komfortu pro pacienty a klienty největší nemocnice v kraji.


Novinářům to řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Kolik za Českou sanitu nemocnice zaplatí, však zatím sdělit nechtěl.

Paradoxem je, že soukromá dopravní zdravotní služba Česká sanita, vznikla v říjnu 2005 na základě výběrového řízení. Své sanitky tehdy odkoupila právě od liberecké nemocnice, která je také největším klientem. Firma má dnes 11 sanitek a dva vozy na převoz krve. Pro krajskou nemocnici zajišťuje podle informací na svých internetových stránkách nejen převoz pacientů, ale i dopravu uvnitř areálu. Mimo to ale zajišťuje zdravotní dohled třeba na fotbalových zápasech v Liberci či Mladé Boleslavi a na dalších sportovních akcích.

Krajská nemocnice v Liberci od roku 2005 vlastní dopravní službu neměla, až do letošního roku, kdy se spojila s Panochovou nemocnicí Turnov. „Dopravní zdravotní služba v turnovské nemocnici provozovala v minulosti sedm sanit a možná jako jediná v České republice byla dlouhodobě ztrátová,“ poznamenal Nečesaný. Od začátku roku už však díky restrukturalizaci generuje zisk a spojením s Českou sanitou by měla vzniknout dopravní společnost se 17 vozy.

Vlastní sanitky by měly podle Nečesaného zajistit komplexní službu pro pacienty nemocnice. „Od odvozu pacienta z domova, přes vyšetření, vyzvednutí předepsaných léků v našich lékárnách až po návrat do domova,“ vysvětlil. Provoz v průběhu příštího roku podle Nečesaného ukáže, kolik sanitek bude skutečně potřeba.

Nemocnice v Liberci je největším zdravotnických zařízením v Libereckém kraji, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od Nového roku se sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov, vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1140 lůžky, 2600 zaměstnanci a zhruba třímiliardovým obratem. Loňské hospodaření nemocnice skončilo ziskem 25 milionů korun a i po spojení s turnovskou nemocnicí je dál ziskové. Za prvních sedm měsíců hospodaří se ziskem 31 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?