Krajská nemocnice Liberec skončila loni v zisku

19. 6. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ziskem 1,013 milionu korun skončilo loňské hospodaření Krajské nemocnice Liberec. Je to nejhorší výsledek, jaký za posledních pět let vykázala. Předloni hospodařila se ziskem 9,7 milionu korun, v roce 2010 se profit blížil dokonce 25 milionům. Hlavním důvodem je růst nákladů, nemocnice si také vytvořila několikamilionovou rezervu pro letošní rok. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Jiří Veselka.


Liberecká nemocnice je se 960 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží nejen pro jeho 438 000 obyvatel, ale onkologie, traumatologie a neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Příjmy zařízení s 2150 zaměstnanci dosáhly loni 2,6 miliardy korun a byly zhruba o 22 milionů nižší než v roce 2011. Zhruba 80 procent tržeb tvoří příjmy od pojišťoven. Vyrovnané hospodaření se podařilo udržet díky úsporám, letos to ale bude ještě těžší.

Kvůli změně úhradové vyhlášky a zvýšení DPH musí letos liberecká nemocnice snížit náklady o dalších 120 milionů korun, aby udržela vyrovnané hospodaření. Za letošní první čtvrtletí vykázala ale ztrátu 43,9 milionu korun. Není jediná, třeba Fakultní nemocnice v Hradci Králové ukončila první čtvrtletí se ztrátou 102 milionů korun. „V prvních měsících roku jsou vždy náklady vyšší a v průběhu roku se pak daří ztrátu snížit,“ řekl Veselka. Loni už byla ale nemocnice na konci března v téměř dvoumilionovém zisku.

Liberecká nemocnice přijala na konci března úsporná opatření. Mezd zaměstnanců, které tvoří 41 procent nákladů nemocnice, se zatím úspory nedotkly, pacienti musejí ale o něco déle čekat na některé plánované operace. Pojišťovny si objednaly méně výkonů a nemocnice za výkony nad dohodnutý limit nedostane zaplaceno.

„Může se tak stát, že pacienta, který bude potřebovat třeba nákladnou biologickou léčbu, budeme muset po splnění limitu poslat do pojišťovny, aby mu našla jiné zdravotnické zařízení,“ poznamenal Veselka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?