Krajská nemocnice v Liberci o žádná lůžka nepřijde

14. 11. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci, která je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, o žádná lůžka při restrukturalizaci zdravotnické péče nepřijde. Pojišťovny akceptovaly současný stav - 957 lůžek, z toho 703 lůžek akutní péče, 112 na jednotkách intenzivní péče a 142 lůžek péče následné.


Smlouvy s pojišťovnami by mělo zařízení získat na pět let s výjimkou psychiatrie, kde se připravuje nová koncepce péče. Novináře o tom informoval generální ředitel krajské nemocnice Jiří Veselka.

Liberecká nemocnice slouží pro 440.000 obyvatel kraje, ale traumatologie, neurochirurgie nebo onkologie ošetřují pacienty z celé země. Ročně provedou tamní lékaři více než 15.000 operací. Ještě na konci loňského roku měla nemocnice na svých 46 odděleních 970 lůžek, 734 z toho akutních, 142 lůžek následné péče a 94 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO. „Restrukturalizací jsme sami v průběhu roku počet lůžek snížili, navíc se nám ale podařilo nasmlouvat například tři nová lůžka intenzivní péče pro iktové centrum, na které jsme letos smlouvy s pojišťovnami neměli,“ řekl Veselka.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností - majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení s obratem přes 2,6 miliardy korun zaměstnává zhruba 2150 lidí. Loňské hospodaření skončilo ziskem 9,7 milionu korun. Letos na konci září vykázala nemocnice zisk 3,2 milionu korun, ještě v dubnu byla ve ztrátě 12,6 milionu. „Věříme, že do konce roku se podaří dosáhnout plánovaného zisku 7,5 milionu korun,“ doplnil ekonomický ředitel Jiří Kittner.

Podle lékařského ředitele Jana Mečla je podzim vždy obdobím, kdy je v nemocnici největší nápor. „Přibývá infarktů a mozkových příhod, ale i plánovaných operací,“ vysvětlil. Kvůli tomu výrazně rostou i náklady nemocnice. „Za říjen jsme dosáhli historického rekordu - spotřebovali jsme léky za 33 milionů korun,“ poznamenal Mečl. Náklady na léčbu podle něj v posledních letech rostou. Ještě předloni utrácela nemocnice za léky měsíčně v průměru 25 milionů a loni 28 milionů Kč. „Letos se blížíme ke 30 milionům korun,“ dodal.

K nejnákladnějším patří léčba onkologických pacientů a biologická léčba, které stojí kolem 120 až 125 milionů korun ročně. A náklady v této oblasti ještě porostou, řekl přednosta libereckého onkocentra Jiří Bartoš. Počet nových pacientů oddělení podle něj každý rok stoupá. Zatímco v roce 2008 přijalo centrum 1291 nových pacientů, o rok později 1390 a v dalším roce 1489. Loni už jich ale bylo 1766. I liberecké onkocentrum se tak stejně jako ostatní centra v zemi potýká s nedostatkem peněz na léčbu. „Zatím jsme nemuseli nikoho odmítat, pokud se ale financování nezmění, budeme to muset řešit,“ uvedl Bartoš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?