Krajská nemocnice v Liberci plánuje letos investice za 150 mil.Kč

20. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci plánuje pro letošní rok investice za více než 150 milionů korun, které bude ze dvou třetin financovat z vlastních zdrojů. K nejvýznamnějším patří plánovaný nákup dvou počítačových tomografů (CT) dohromady za 67 milionů korun.


Jeden z tomografů bude přenosný, umožní vyšetřit pacienta přímo na lůžku nebo na operačním sále. Měl by sloužit především neurochirurgům, řekl ekonomický ředitel nemocnice Jiří Kittner.

Zhruba 97 milionů korun se chystá nemocnice investovat z vlastních zdrojů, z toho bezmála 37 milionů korun je určeno na zdravotnickou techniku a dalších 24 milionů korun půjde do oprav budov, výměny oken či zateplení plášťů nemocničních pavilonů.

„V investicích ještě není zahrnuta plánovaná výstavba heliportu,“ dodal Kittner. Náklady na výstavbu přistávací plochy v areálu nemocnice se odhadují na dalších 30 milionů korun. Stavba bude ale zřejmě zahájena až koncem roku, a rozpočet nemocnice tak letos nezatíží.

Liberecká nemocnice je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji, kde ročně lékaři provedou na 20.000 operací. Nemocnice slouží nejen 440.000 obyvatelům kraje, ale třeba traumatologie nebo právě neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Hlavně v operacích páteře dosahuje liberecké neurochirurgické oddělení špičkové evropské úrovně a jezdí tam pacienti i ze zahraničí. Ročně provedou liberečtí neurochirurgové na 1500 operací.

Nové vybavení by mělo podle lékařského ředitele Jana Mečla přispět ke zlepšení péče o pacienty. Na nákup stacionárního CT získala nemocnice dotaci z integrovaného operačního programu, takže zaplatí jen 15 procent nákladů.

„Vypsali jsme výběrové řízení na dodavatele, předpokládáme, že nový přístroj bychom mohli mít do konce roku,“ řekl Mečl. Přenosný tomograf, který bude stát podle odhadů kolem 37 milionů, je nemocnice připravena koupit z vlastních prostředků, případně za přispění kraje.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností - majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení hospodařilo loni s obratem přes 2,5 miliardy a jeho hospodaření skončilo podle předběžných informací ziskem 9,4 milionu korun. Za první dva měsíce letošního roku je zatím nemocnice ve ztrátě 14,6 milionu korun.

„Přibylo hospitalizací a rostou i náklady na zdravotnický materiál a léky,“ řekl Kittner. Ztráta na počátku roku podle něho není ničím neobvyklým a v průběhu roku by ji měla nemocnice postupně vyrovnat. Už za únor vykázala kladný výsledek, byť jen 326.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?