Krajská nemocnice v Liberci zatím nové představenstvo nemá

19. 3. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci zatím nové představenstvo nemá. Dozorčí rada jen připravila návrh jeho budoucího složení, který musí v úterý nejprve projednat rady Libereckého kraje a města Liberec. Večer se pak znovu sejde dozorčí rada.


Novinářům to řekl předseda dozorčí rady nemocnice Josef Šedlbauer (Změna pro Liberecký kraj). Liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) chce ale změny projednat v zastupitelstvu, které se uskuteční až v příštím týdnu. Není tak vyloučeno, že ani v úterý nové představenstvo nebude.

Krajská nemocnice má od 1. března obměněnou dozorčí radu, kraj chce nyní vyměnit i představenstvo a oddělit ho od managementu nemocnice. To vše bez výběrového řízení, což je v rozporu s volebním programem Změny i programovým prohlášením krajské koalice Změny a Starostů pro Liberecký kraj. V těch se uvádí: „V akciových společnostech kraje ponecháme politikům pouze dozorčí roli. Představenstva a managementy budou obsazovány na základě výběrových řízení profesionály z oboru.“ Šedlbauer dnes argumentoval, že nejprve je třeba obměnit představenstvo, aby mohlo vyhlásit výběrové řízení na management.

Liberecká nemocnice je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. V čele vedení i představenstva stojí od září 2011 Jiří Veselka, do té doby řídil liberecký dopravní podnik. S sebou si přivedl jako ekonoma někdejšího libereckého primátora Jiřího Kittnera.

Nemocnici přebírali v době, kdy ji předchozí vedení dovedlo do ztráty. Zařízení se podařilo stabilizovat, hospodaření je ziskové. Za loňský rok by měla nemocnice skončit podle odhadů v zisku kolem pěti milionů korun. Kittner by měl představenstvo opustit a Veselka má zatím zůstat. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) odmítá, že by důvody byly politické. Kittner je ale členem ODS, proti níž se Změna pro Liberecký kraj už před volbami jasně vymezila.

Zástupcům zaměstnanců v dozorčí radě se plánované změny příliš nelíbí. Podle primáře ARO Dušana Mormana neudělalo současné představenstvo (vedení), za dobu svého působení v nemocnici žádnou fatální chybu. „Od nás by bylo poněkud nekorektní tomuto managementu teď vyslovit nedůvěru tím, že budeme hlasovat pro jeho odvolání,“ řekl novinářům Morman. Nicméně přiznal, že navrhovaná nová jména jsou pro ně v podstatě přijatelná.

Odvolané manažery by měly v představenstvu vystřídat známé tváře spojené s někdejším ředitelem Luďkem Nečesaným, ten ale údajně na seznamu není. V představenstvu by podle neoficiálních informací měla mimo jiné zasednout bývalá ekonomická ředitelka Miloslava Tanečková mluví se i o primářích Petru Suchomelovi nebo Richardu Lukášovi. Všichni už byli členy vedení nemocnice, na své posty ale spolu s Nečesaným rezignovali v únoru 2011 a k 28. únoru skončilo jejich působení v představenstvu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?