Krajská zdravotní má nový přístroj pro rehabilitaci chůze

29. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecká Masarykova nemocnice má nový přístroj, který pomáhá lidem s rehabilitací chůze. Určený je pro pacienty po úrazech, ale i ty, kteří nechodili v důsledku onemocnění dlouhá léta, řekl ČTK primář rehabilitačního oddělení Pavel Maršálek.


Lokomat Pro pořídila Krajská zdravotní díky evropské dotaci, stál téměř 12 milionů korun.

Robotický přístroj simuluje přirozenou chůzi. Cvičení na něm podle Maršálka pomáhá stimulovat zapomenuté funkce a zapojit nepoužívané spoje mozku. Největší přínos bude mít Lokomat pro pacienty bezprostředně po úrazech nebo mozkových příhodách. „Jsme schopni na něm nastavit optimální mechanismus chůze, takže dochází k simulovanému pohybu končetinami i u pacientů, kteří s nimi ještě nehýbou. Pokud správnými postupy oslovíme mozek pacienta v brzké době po úrazu či nemoci, tak máme šanci mnohé funkce vylepšit natolik, že zlepší samostatnost pacienta a zmírní jeho postižení,“ řekl Maršálek.

Jednou z prvních pacientek, která měla možnost přístroj vyzkoušet, je studentka Tereza Laubeová. Energická dívka má dětskou obrnu, s berlemi ujde většinou jen několik metrů. Na Lokomatu si poprvé vyzkoušela, jak vypadá chůze zdravých lidí. „Je to takové zvláštní, pro člověka, který nemůže sám chodit. Ale je to příjemný, to člověk pozná i svaly, že se protahují i ty, které normálně nepoužívám,“ řekla ČTK a Českému rozhlasu Laubeová. Za 30 minut na přístroji nakonec ušla 440 metrů.

„U pacientů s dětskou mozkovou obrnou není ten efekt tak mohutný jako u těch čerstvých mozkových příhod nebo čerstvých úrazů. Nicméně tam je určitá šance stereotyp vylepšit a dát jim šanci sice na krátkou, ale chůzi,“ doplnil Maršálek.

Pacienty pro cvičení na Lokomatu Pro budou lékaři vybírat. „Jedná se o nové pacienty po nových mozkových příhodách, po nových úrazech mozku. Ti budou samozřejmě prioritní a tam je význam cvičení na Lokomatu v těch prvních měsících po tom úrazu. V té volné časové kapacitě přicházejí na řadu pacienti s dětskou mozkovou obrnou, tam je druhá priorita. A potom přicházejí pacienti s míšní lézí,“ dodal Maršálek.

Lokomat v ústecké nemocnici je nejmodernějším typem na trhu, podle ředitele Patra Fialy zatím jediným v Česku. Přístroj stál téměř 12 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla dotace ROP Severozápad. Do ostrého provozu ho Krajská zdravotní uvede 1. dubna. V rámci všeobecného pojištění ho zatím poskytne svým pojištěncům VZP. „Doufáme, že i ostatní pojišťovny se k nasmlouvání této péče pro své pojištěnce přidají,“ dodal Fiala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?