Krajská zdravotní v Ústeckém kraji přidá peníze zaměstnancům

18. 8. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, hospodařila v pololetí se ziskem 19,67 milionu korun. O pětinu se díky tomu meziročně zvýší objem peněz pro zdravotníky. Peníze budou použity hlavně na odměny, takže není jasné, o kolik se v průměru zvednou platy.


ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Ivo Chrástecký. Společnost zároveň zvýšila základní kapitál díky příspěvku kraje, což kritizuje opozice.

„Pololetní výsledek je o 3,7 milionu korun vyšší oproti plánu,“ uvedl předseda představenstva Jiří Novák. Podle něj právě zlepšení výsledku a úspory při realizaci veřejných zakázek umožní zvýšit objem prostředků pro zdravotníky o 20 procent ve srovnání s loňskem, porostou především odměny.

Krajská zdravotní, pod kterou spadají nemocnice v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně, Mostě a Chomutově, vyplácí odměny v rámci motivačního systému. V roce 2015 byl objem prostředků určený pro motivační systém stanoven na 40 milionů korun. Průměrný plat v největším zdravotnickém zařízení v kraji byl loni 29.083 korun, u lékařů 73.404 korun.

Kraj letos přidal 120 milionů korun na zvýšení základního kapitálu Krajské zdravotní. Podle opozičního hnutí PRO! Kraj je to však nedovolená podpora. Hnutí má také ve volebním programu rozdělení Krajské zdravotní na jednotlivé nemocnice, což by podle politiků umožnilo lepší kontrolu hospodaření.

Krajská zdravotní dostala v minulosti několik pokut za chyby v tendrech. Poslední pravomocná pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve výši 140.000 korun je za chyby v zakázce na nákup zdravotnického materiálu v roce 2009.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?