Krajská zdravotní vypsala tendr na úklid nemocnice za 197 milionů

16. 2. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecká Krajská zdravotní (KZ) vypsala tendr na osmiletý úklid ústecké Masarykovy nemocnice. Cenu odhaduje na 197 milionů korun, vyplývá ze systému veřejných zakázek. Výběr firem, které se výběrového řízení zúčastní, provede losem, což bude od 1. dubna zákonem zakázané.


Podle Transparency International je v tomto případě výběr losem bezdůvodný. Mluvčí Krajské zdravotní řekl, že důvodem je snaha řízení zjednodušit, protože se do něj zřejmě přihlásí velké množství firem. Tendr podle něj firma připravovala od loňského léta. Výběrové řízení na úklid Masarykovy nemocnice bylo vyhlášené 9. února.

Poslanecká sněmovna přitom 31.ledna schválila zákon o veřejných zakázkách, který mimo jiné má odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší právě možnost takzvané losovačky.

Los zmenšuje okruh nabídek a firmy, které tento způsob výběrového řízení provozují, argumentují zjednodušením tendrů. Kritici zase poukazují na zbytečně vysoké ceny a možnou manipulaci s losem. Od konce minulého roku se už „losovačky“ nedoporučují pro evropské zakázky. „Krajská zdravotní se nedopustila ničeho nezákonného,“ řekl mluvčí společnosti Jiří Vondra. Že byla zakázka vypsána až po schválení novely, je podle něj jen shoda okolností. „Zakázka se připravovala od léta,“ dodal.

Velký zájem

Zájemce o úklid ústecké nemocnice musí vykázat za poslední tři roky úklidové zakázky za dva miliony korun, což by měla splnit i firma s několika málo zaměstnanci.

„U zakázek podobného typu se dá čekat, že počet zájemců by mohl být velký, takže omezení losem vyřadí značnou část uchazečů,“ řekl právník Transparency International Vladan Brož.
Z nich pak los vybere pět firem, jejichž nabídky se budou porovnávat.
Kritériem pro výběr nejlepší nabídky na úklid je podle zadání „ekonomická výhodnost“, což podle Brože není nejšťastnější.

Pro podobné služby je podle něj nejlepší zvolit jako jediné hodnotící kritérium cenu, protože podmínky provedení služeb je možné stanovit smluvně a pak vybírat rovnou podle ceny. „V tom případě je losování nesmyslné a odporuje smyslu zákona,“ dodal.

Dvě strany

Zakázka na úklid nemocnice je podle kritiků výjimečná kvůli době svého zadání.
„Je to přesně ten okamžik, kdy je možné rozlišit, kdo to myslí s veřejnými prostředky dobře a kdo ne. Zákon už je schválený, a přesto dokud mohou, to vypisují. To je amorální,“ řekl místopředseda Strany zelených a jeden z lídrů formujícího se opozičního hnutí PRO kraj Přemysl Rabas. „Samozřejmě to vypadá jako poslední šance si sáhnout do balíku osvědčeným způsobem,“ dodal právník Brož.

Nejznámější případ sporného výběru:

Nejznámějším případem sporného výběru firem losem je „karlovarská losovačka“. Záběry ze sporného losování viděly na webu youtube desetitisíce lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo. Město za zakázku na stavbu karlovarské multifunkční arény za 1,1 miliardy korun dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu půl milionu korun. Její platnost potvrdily i soudy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?