Krajská zdravotní zmodernizuje vybavení onkologického centra

5. 12. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, zmodernizuje z evropských peněz vybavení svého komplexního onkologického centra. Firma uspěla s projektem v Integrovaném operačním programu (IOP), které spravuje ministerstvo zdravotnictví, informoval její mluvčí Jiří Vondra.


Krajská zdravotní získá z operačního programu víc téměř 87 milionů korun, dalších 15 milionů dá do projektu ze svých zdrojů. Za peníze koupí druhý lineární urychlovač a další vybavení pro onkologické centrum, které je v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. „Instalace druhého lineárního urychlovače na pracoviště ústecké onkologie je podmínkou dalšího prodloužení platnosti osvědčení o splnění podmínek poskytování onkologické péče nejvyššího stupně, které uděluje ministerstvo zdravotnictví v koordinaci s doporučeními odborné onkologické společnosti,“ řekl ČTK Vondra.

Nové vybavení by mělo onkologické centrum získat nejpozději do března 2015. „Značnou dobu realizace zaberou zákonné lhůty při realizaci veřejné soutěže v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek, kdy se v tomto případě jedná o tzv. významnou veřejnou zakázku nad 50 milionů korun,“ doplnil Vondra.

Krajská zdravotní měla původně dvě onkologická centra, v chomutovské a ústecké nemocnici. Kvůli přísným podmínkám ale obě sloučila a v Chomutově chce zachovat jen detašované pracoviště pro biologickou léčbu.

Objekt komplexního onkologického centra v ulici V Podhájí v Ústí nad Labem čeká podle Vondry kompletní rekonstrukce a dostavba, stát bude stovky miliónů korun. Původně Krajská zdravotní zvažovala stavbu úplně nové budovy, ale od záměru ustoupila. Výstavba by stála víc než miliardu korun a taková částka není ve finančních možnostech firmy ani Ústeckého kraje.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?