Krajská zdravotní zrušila "losovačku" na úklid ústecké nemocnice

30. 4. 2013 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Krajská zdravotní zrušila zakázku na úklid ústecké Masarykovy nemocnice za téměř 200 milionů korun. Byla vloni vyhlášena ještě formou takzvané losovačky. Zakázka bude vypsána znovu, ale formou otevřeného výběrového řízení.


ČTK to řekl předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

Společnost, která spravuje pět největších nemocnic v kraji, vypsala výběrové řízení na úklidové služby v ústecké nemocnici vloni na jaře, kdy zákon „losovačky“ ještě umožňoval. Vítěz řízení by nevzešel ze všech přihlášených, ale jen z několika vylosovaných. Nové vedení kraje a s ním spojené nové představenstvo Krajské zdravotní se od tohoto typu tendru distancuje. „Na konci března jsme rozhodli o tom, že výběrové řízení zrušíme a budeme ho realizovat podle nového zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl Scherfer.

Zrušení výběrového řízení však mělo i další důvody. „Byly tam chyby v zadání kvalifikačních požadavků na uchazeče. Navíc během vyhlášení zakázky došlo k několika upřesněním, čímž také mohlo dojít k ovlivnění transparentnosti,“ řekl místopředseda představenstva Krajské zdravotní Ladislav Drlý deníku DNES.

Podle Scherfera se o zakázku hlásilo 21 uchazečů, jejich nabídky ale ještě nebyly otevřené. Pro opětovné vyhlášení výběrového řízení je třeba nejdřív vypracovat zadávací podmínky.

„Předpokládaná hodnota rušené veřejné zakázky byla stanovena na 24,5 milionu korun ročně, což zhruba odpovídá současným nákladům na úklid Masarykovy nemocnice,“ uvedl Scherfer. Za osm let, na něž měla být uzavřena smlouva, by tak společnost za úklid nemocnice zaplatila 196 milionů. Scherfer dodal, že zakázka nezahrnovala jen úklid v nemocnici, ale také ve venkovních prostorách.

Krajská zdravotní už letos zrušila i několikamiliardovou zakázku na komplexní zajištění IT služeb, kterou vyhlásila také loni na jaře. Vítěz měl služby IT v Krajské zdravotní spravovat deset let. Kritici poukazovali na to, že je to příliš dlouhá doba, kritiku si vysloužila také cena zakázky, která mohla přesáhnout tři miliardy korun. Představenstvo oznámilo zrušení tendru letos počátkem února, zdůvodnilo ho ekonomickými riziky. O zakázku měli zájem čtyři uchazeči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?