Krajské nemocnice dostanou od ministerstva 50 milionů

3. 12. 2014 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Více peněz na platy a až 650 milionů korun na projekty v regionálních nemocnicích. O tom se bavili hejtmani s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem na pátečním jednání Asociace krajů ve Zbirohu.


Ministerstvo financí podle Svatopluka Němečka hodlá uvolnit pro každý kraj 50 milionů korun. To znamená, že danou částku získá i Středočeský kraj pro své nemocnice.

„Tento záměr velice vítám a co nejdříve panu ministrovi předložím návrh projektů, které bychom v našich nemocnicích potřebovali udělat,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který se jednání Asociace krajů také účastnil.

Vedení kraje musí vypracovat projekty

Ministerstvo je podle slov Svatopluka Němečka připraveno přijímat z krajů investiční projekty a po vyhodnocení je případně podpořit. Zároveň také naznačil, proč peníze půjdou i do krajských nemocnic. „Rozhodli jsme se, že nechceme podporovat jen přímo řízené nemocnice, ale i ty regionální,“ řekl Svatopluk Němeček.

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek připomněl, že příští rok bude pro kraje přechodový. „Končí možnost čerpání starých fondů Evropské unie, včetně fondů na investice do krajských nemocnic, a pro nové období ještě nejsou schválené programy a vypsané výzvy,“ řekl Michal Hašek. Finanční pomoc státu tak krajům pomůže kontinuálně pokračovat v investicích do rozvoje regionálního zdravotnictví.

Úhradová vyhláška pokryje zvýšení platů

Dalším bodem jednání byla připravovaná úhradová vyhláška. Němeček krajům slíbil její navýšení tak, aby od příštího roku pokryla pětiprocentní zvýšení tarifních platů ve veřejných nemocnicích. Ještě ve čtvrtek podle něj tým, který na vyhlášce pracuje, posílil objem peněz pro nemocnice.

„Zvýšili jsme v návrhu koeficient pro financování nemocničních ambulancí o další 2,5 procenta, což je přínos asi 650 milionů navíc pro nemocnice. Částka se teď bude blížit ke čtyřem miliardám. Za situace, kdy potřeba na vykrytí platů je 3,1 miliardy, tak by to mělo být dostatečné,“ shrnul Svatopluk Němeček. Pokud by u některých zařízení vznikly problémy, bude ministerstvo podle něj připraveno je individuálně s pojišťovnami řešit.

Předmětem jednání hejtmanů s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem byla především novela zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dosavadní zákon brzdí možnost investování ve veřejné správě a ztěžuje také čerpání peněz z evropských fondů. Budeme apelovat na Poslaneckou sněmovnu, aby zákon co nejdříve projednala,“ sdělil na schůzce předseda Rady Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?