Krajské nemocnice nabídnou rodičkám odběry pupečníkové krve

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice funguje už osmý rok Banka pupečníkové krve, která shromažďuje pupečníkovou krev od dobrovolných dárkyň určenou pro transplantaci v případech leukémie. Pokud se rodička rozhodne poskytnout pupečníkovou krev této bance, musí k porodu zvolit jednu ze 16 nemocnic...


LIBEREC/ČESKÁ LÍPA - Velké nemocnice v Libereckém kraji chtějí rodičkám nabídnout novou službu - odběr pupečníkové krve. Zatímco českolipská nemocnice už první odběr uskutečnila v minulých dnech, liberecká projekt připravuje a zahájit ho chce do poloviny roku. Zatím jde pouze o odběry na žádost rodičů, kteří chtějí zachovat kmenové buňky svého dítěte pro případné další využití k léčbě. Minulý týden to uvedli primáři gynekologicko porodnických oddělení obou nemocnic.

Pupečníková krev se získává po porodu z cév pupečníku. Je to malé množství krve, které zůstává v pupečníkové šňůře. Ta se jinak společně s placentou likviduje jako lékařský odpad. O zpracování a uskladnění buněk se stará společnost Archiv buněk, která působí po celé Evropě. Za zpracování a uložení kmenových buněk získaných z pupečníkové krve na 20 let zaplatí rodiče zhruba 40.000 korun. Získají tak šanci, že když dítě onemocní, bude mít k dispozici vlastní kmenové buňky pro léčbu.

V České republice funguje už osmý rok také Banka pupečníkové krve, která shromažďuje pupečníkovou krev od dobrovolných dárkyň určenou pro transplantaci v případech leukémie. Pokud se rodička rozhodne poskytnout pupečníkovou krev této bance, musí k porodu zvolit jednu ze 16 nemocnic v ČR, které s ní spolupracují. Porodnic však stále přibývá a napojení na banku nyní zvažuje i Krajská nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

„Zatím o tom jednáme, ale předpokládám, že bychom první bezplatné odběry pupečníkové krve mohli uskutečnit už v dubnu,“ řekla primářka českolipské gynekologie Jana Schovánková. V Liberci zatím o bezplatných odběrech pro banku neuvažují, řekl primář tamního gynekologicko porodnického oddělení Jan Aulehle. Spolupráci ale nevylučuje. Je přesvědčen, že odběr pupečníkové krve se časem stane běžnou součástí ošetření po porodu. „Zatím o to ale není velký zájem,“ poznamenal. Odhadl, že v Liberci, kde se ročně uskuteční více než 1300 porodů půjde zatím jen o několik desítek odběrů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?