Krajské nemocnice převezmou pohotovosti

21. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské služby první pomoci (LSPP), které lidé znají spíše jako pohotovosti, budou fungovat v krajských nemocnicích.


Počítá s tím záměr Jihočeského kraje, který by tak měl vyřešit největší problém této zdravotnické služby - nedostatek praktických lékařů. „Tento záměr jsme již začali realizovat v táborské nemocnici, která převzala dětskou pohotovost. Postupně bychom měli pohotovosti přesunout do všech nemocnic, které kraj zřizuje,“ řekla Právu náměstkyně jihočeského hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD).

Pohotovosti v nemocnicích by měli začít fungovat většinou od ledna 2011. Ve Strakonicích však nedostatek lékařů přinutil interní oddělení nemocnice provozovat ambulanci už od 1. října.
„Její provoz bude zajištěn jak lékaři nemocnice, tak praktickými lékaři,“ řekl ředitel a předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

LSPP bude fungovat ve všední dny od 17 do 21 hodin, o víkendech a svátcích vždy od 8 do 20 hodin. „Pacienti se mohou v akutních případech obrátit i na ambulanci interního oddělení, kde bude v místnosti s označením LSPP ve výše uvedených hodinách přítomen lékař, který pacienta vyšetří a navrhne mu optimální léčebný plán. Za každé ošetření při lékařské pohotovosti účtován jednotný poplatek 90 korun,“ doplnil Fiala.

V uvedených hodinách je možné telefonicky kontaktovat lékaře LSPP na telefonním čísle 383 314 328. Takzvaná dětská pohotovost bude zatím fungovat nadále v prostorách záchranné služby ve Strakonické.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?